Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om övervikt, träning och kost 2009


Uppdaterad den: 2009-09-16
Författare: Mona Hallin, dietist, Stockholm

Annons

Onsdagen den 16 september medverkade Netdoktors expert Mona Hallin, legitimerad dietist i Stockholm,&nbspi Netdoktors Expertchatt. Under 45 minuter besvarade hon besökarnas frågor om övervikt, träning och kost. Läs Monas svar från chatten nedan.

Gäst13780 Vivi: Jag undrar hur jag ska bete mig för att gå ner i vikt?! Jag kan inte ens promenera eller cykla eller simma som jag gjorde förr! Det beror på att jag fått ett neurologiskt fel. Så vad ska jag göra??? Jag undrar också vad jag ska ta mot min muntorrhet som jag får av mina mediciner. Alevo var ju bra då jag gick ner nästan 20 kg, men det har jag ju gått upp igen. Sitta på en stol och äta piller och sallad? Hur kul är det?

Mona Hallin: Att gå ned i vikt när man har begränsade möjligheter att röra på sig är naturligtvis svårare än när man kan vara fysikiskt aktiv. Att gå ned mycket på kort tid är då ett dåligt alternativ eftersom man förlorar onödigt mycket muskelmassa. Man behöver dessutom ha rimliga förväntningar på hur mycket man ska gå ned i vikt. Fundera över om du kan göra några förändringar i vardagen som kan ge god effekt på lång sikt.

Vid muntorrhet finns både salivstimulerande tabletter och saliversättningsmedel att köpa på apoteket. Fråga personalen och prova dig fram till något som fungerar för dig.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Bobba Fett: Jag äter Kellogs Special K med mjölk varje morgon. Är det dåligt? Jag skulle behöva tappa ett par kilo och tränar tre dagar i veckan men det händer ingenting. Äter "normal" kost i övrigt.

Mona Hallin: Det viktigaste är att man äter frukost. Sedan finns många alternativ. Kellogs Special K innehåller inte så mycket fibrer men är heller inte en sockerbomb som många frukostflingor är. Om du äter en normal kost och inte går ned i vikt som du skulle vilja rekommenderar jag att du ser över portionsstorlekarna och även frågar dig om du äter tillräckligt mycket grönsaker.

Annons
Annons

Gäst27989: Läste nyligen en artikel i Time där det hävdas att detta med motion är mycket överskattat för sänka sin vikt. Oftast leder ökad motion till ökad hunger enligt författaren. Han tycker naturligtvis att motion är viktig ur andra hälsoaspekter, men hävdar att det råder en övertro på gym, workout osv. Vad säger du?

Mona Hallin: Motion är ett viktigt komplement för att nå varaktig viktnedgång tack vare att man bränner kalorier både under och efter träningen samt att den ökade muskelmassan gör att man har högre viloomsättning. Dock är det svårt att gå ned vikt endast genom motion.

Solveig: Jag har varit med i Netdoktors viktprogram, men inte gått ner vikt. Jag har stått på 79 kg hela tiden. Nu har jag börjat träna på Itrim för att det sklle hända något. Istället har jag gått upp 1,5 kg!!! Jag har tränat tre gånger per veckan och verkligen tänkt på vad jag äter. Detta gör mig verkligen besviken.

Mona Hallin: Jag förstår att du känner dig frustrerad. Hur känner du dig i övrigt i kroppen av att träna? Märker du någon effekt på konditionen? Känner du dig starkare? Sitter kläderna lösare? Ibland tar det tid att märka någon effekt på vågen och om man går från ett tidigare ganska inaktivt liv till regelbundet träning kan man ibland till och med gå upp i vikt för att man har byggt muskler. I långa loppet har man alltid god nytta av att träna och långsiktigt får man högra ämnesomsättning av att ha stor muskelmassa.

Syllan: Varför inte göra nyttig mat billigare och skräpmat dyrare? Det är där problemet ligger tror jag.

Mona Hallin: Jag skulle rekommendera dig att kontaka politikerna för att diskutera denna fråga.

Ivana: Jag är en 18-årig, normalviktig tjej, som har en hel del bukfett. Hur blir jag bäst av med det?

Mona Hallin: Om man har mycket bukfett men har ett normalt BMI behöver man ändå gå ned vikt eller byta ut fettet mot muskler genom träning. Jag rekommenderar dig att se över din motion och även din stressnivå. Stress kan via stresshormonernas effekt på ämnesomsättningen bidra till att fettet sätter sig på magen.

Gäst65602: När övervikt debatteras i dag i forum så dyker det ofta upp kommentarer från personer som äter enligt LCHF vilket för mig verkar vara en vettig metod. Varför tror du får de utstå så mycket "spott och spe" trots att så många lyckas med denna metod?

Mona Hallin: LCHF är en metod bland många att gå ned i vikt. Det finns ännu lite forskning som spänner över lång tid (mer än två år) där även andra hälsoeffekter än viktnedgång utvärderas. LCHF-kost går i många delar emot de gängse kostråden som har mycket forskning bakom sig. Jag tycker inte om hätska och dömande debatter utan hoppas att framtida forskning ska ge oss svar på om det är ett hälsosamt sätta att gå ned i vikt eller inte.

Östgöte80: Jag är 168 cm väger 105 kg. Jag har varit överviktig i 15 år och provat många olika bantningsmetoder utan direkt resultat. Vill göra en sleeve eller gastricbypass. Är det svårt att få en sådan via landstinget? Lång väg och väntan? Jag är fullt frisk för övrigt!

Mona Hallin: Eftersom den nedre gränsen för att komma ifråga för operation är ett BMI på 35 så uppfyller du det kriteriet. Jag rekommenderar att du vänder dig till en läkare för att få en bedömning om operation är en lämplig åtgärd för dig. Hur långa väntetiderna är är olika i olika landsting. Om det är lång väntetid i ditt landsting kan du åberopa vårdgarantin.

Torgny: Jag har en kompis med ett BMI på 49. Jag skojar inte. Han äter en pizza om dagen och tror inte det är onyttigt. Han blir 32 i år och jag börjar bli allvarligt oroad över hans hälsa. Vi pratar ofta om träning och kost men han har sin egen världsuppfattning och den går inte att ändra på. Vad kan man göra för att han ska inse allvaret? Eller är det kanske ingen fara?

Mona Hallin: Ett BMI på 49 är naturligtvis en stor hälsofara. Jag förstår din oro för honom. Det din kompis gör är att han förnekar att han har ett problem. Ingen kan leva någon annans liv men om du vill hjälpa honom rekommenderar jag att du ställer öppna, icke dömande frågor till honom om hur han ser på sin vikt och vad han känner till om riskerna med den.

Fibrogrisen: Jag lider av svår fibromyalgi, vilket gör det omöjligt för mig att träna och motionera bort min övervikt. Jag är 1.64lång o väger 88 kg.Min övervikt ökar hela tiden o jag riskerar hjärt/kärlsjukdom och typ 2-diabetes, min hudoktor har skrivit en remiss om gastric banding till mig, men jag blev nekad då jag vägde för lite!Är det verkligen så att man inte får hjälp innan det gått så långt som att jag får ett bmi över 35? Jag kommer ju dit ändå, så jag tycker att det borde vara bättre att operera nu.

Mona Hallin: När det gäller reglerna för operation är jag osäker på vad som gäller. Jag misstänker dessutom att det är olika regler i olika landsting. Jag kan dock hålla med om att det borde finnas undantag för personer som på grund av andra sjukdomar/omständigheter har svårare än andra att gå ned i vikt. Om du känner att den bästa utvägen för dig skulle vara en operation så skulle jag vilja rekommendera dig att kontakta den mottagning som genomför gastric banding i ditt område och förklara din situation för dem. Kanske kan de göra ett undantag.

Gäst36925Micha50: Cambridge-metoden har fungerat för mig. 3-veckor ren kur sedan 3 veckor blandad kur (frukost, lunch + kur). Tänker hålla på med detta tills jag nått min målvikt (ca - 15 kg till). Har gått ner ca 10 kg sedan juni-09 och mår fortfarande bra. MEN.... ibland undrar jag om jag kan göra detta under ca 5 månader till. Är det utan risk när man är helt frisk för övrigt?? Är mycket motiverad!!

Mona Hallin: Det låter som om du har hittat en metod som fungerar för dig i dagsläget. Jättebra. Jag kan inte näringsinnehållet i alla pulver som finns på marknaden men jag vet att det finns regler för att de pulver som är godkända för viktnedgång så att man ska kunna använda dem under lång tid. Eftersom du dessutom till viss del äter vanlig mat bedömer jag risken för undernäring som ganska liten. Men å andra sidan planerar du att följa detta under lång tid. Jag skulle rekommendera att du bokar en tid med en dietist för bedömning av näringsintaget.

ozzy30622: Har en son på 18 år med väldigt stor övervikt ca 40 kg enligt BMI tabellen, han gör inget åt det själv, har försökt men ger upp efter en dag. Snälla han behöver hjälp, hur stor är risken att han ska utveckla andra sjukdomar pga sin övervikt?
Han han möjligheter att få en operation av magsäcken?
Hoppas på snabbt svar.

Mona Hallin: Jag förstår din oro för att din son ska utveckla följdsjukdomar som till exempel diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter. Hur stor risken är för att han ska utveckla följdsjukdomar är svårt att säga. Det är beroende av så många faktorer och inte bara vikten i sig. Hela livsstilen har betydelse. Till exempel kan en person men stor övervikt som är mycket fysiskt aktiv kan ha mindre risk att utveckla följdsjukdomar än en person med mindre övervikt som sällan rör på sig. Det är många faktorer som spelar in.

All överviktsbehandling, oavsett det handlar om endast livsstilsförändringar, läkemedel eller operation, måste dock ske av fri vilja. När det gäller möjligheter till operation så är de nationella riktlinjerna sådana att man ska ha ett BMI över 35 och vara över 18 år för att komma i fråga. Det är dock en läkare som i slutändan behöver göra bedömningen om kirurgi är lämplig för din son eller om det finns annan professionell hjälp som han kan få. Jag rekommenderar att du pratar med din son om att söka hjälp eftersom du är orolig för hans hälsa.

Tinttin: Jag har en fråga om de frysta färdigrätter som finns att köpa. Ur viktsynpunkt, är det viktigt att välja de nyckelhålsmärkta alternativen eller går det lika bra med dom övriga så länge kalloriinehållet är detsamma? Och hur är det med dom ekologiska rätterna, är dom lika nyttiga som de nyckelhålsmärkta?

Mona Hallin: Frysta nyckelhålsmärkta färdigrätter är bra. Många tycker jag dock har för litet grönsaksinnehåll. När det gäller frysta färdigrätter som inte är nyckelhålsmärkta så kan de vara utmärkta val men det är svårare att veta. Det är ju inte bara kaloriinnehållet som är viktigt utan även fettkvalitet, mängden grönsaker och mängden fibrer. Om en produkt är ekologisk säger inget om hur nyttig den är. Den kan vara toppenbra men den kan lika gärna vara både kaloririk och dåligt sammansatt på andra sätt.

Gäst20527habbe: I alla bantningsrecept så ska man äta mycket fisk, och det är ju gott, men om man är allergisk mot fisk, vad erbjuds då??

Mona Hallin: Om du är allergisk mot fisk så går det bra att byta ut fisken mot kött, kyckling eller något vegetariskt proteinrikt alternativ (till exempel bönor, en sojabaserad produkt eller quorn). Om du tål skaldjur är även det ett alternativ.

Gäst51924: Hur effektiv är GI-metoden?

Mona Hallin: Det är inte så lätt att svara på din fråga. Det beror på vilken GI-metod du menar. Det finns flera metoder som idag går under GI-metoden. De tre huvudsakliga inriktningarna är:

  • ett normalt kolhydratintag men med fokus på kolhydrater som påverkar blodsockret långsamt
  • ett kraftigt sänkt kolhydratintag och en ökning av proteinintaget
  • ett kraftigt sänkt kolhydratintag och en ökning av fettintaget

Alla dieter kan fungera så till vida att de ger viktnedgång om man äter tillräckligt lite kalorier men frågan är hur de påverkar hälsan i stort. Det finns ännu för lite forskning på lågkolhydratkost och vilka effekter den har långsiktigt.

Gäst92101: Jag har väldigt svårt att gå ner i vikt. Jag har kronisk svår värk som gör att jag mår väldig illa vissa dagar. När jag tvingat i mig mat tre gånger per dag i några dagar börjar magen krympa, sen när jag mår illa och knappt äter på några dagar svullnar magen upp igen. Allt lägger sig på magen. Ska säga att jag har haft sömnproblem i 7 år. Sover 1-4 timmar per natt.

Mona Hallin: För att nå varaktig viktnedgång är det viktigt att vara konsekvent. Genom att äta så regelbundet och balanserat som möjligt ger du kroppen förutsättningar att gå sakta men säkert ned i vikt. Mitt råd till dig är att försöka äta lite även de dagar du mår illa. Det finns en tydlig koppling mellan sömnbrist och övervikt. Har du sökt hjälp för dina sömnproblem?

Kroppsformaren2: Hej! Kan du svara på hur ofta och hur mycket och hur ofta en gastric-bypass patient äter efter operationen. Skulle inte jag kunna gå ner om jag åt lika lite som en som opererat sig. Det är väl inte farligt?

Mona Hallin: Att äta så lite som en person som har genomgått en operation kan vara ohälsosamt i längden om man inte vet vad man gör och om man inte går på regelbundna kontroller hos läkare. Om du vill följa en strikt diet för viktnedgång rekommenderar jag att du tar kontakt med sjukvården där du bor och får hjälp av en dietist att sätta samman en kost som hjälper dig ned i vikt på ett sunt sätt och som också möjliggör att du kan hålla vikten efteråt. Lycka till!

75862: Jag har en syster som är 16 år och kraftigt överviktig. Hon skäms och äter inte något framför andra. Men hon blir kraftigare och kraftigare och vägrar få hjälp. Hur ska vi bemöta detta?

Mona Hallin: Det kan vara väldigt känsligt att hjälpa sina familjemedlemmar till att söka hjälp. Den som är överviktig måste själv vilja ha hjälp för att kunna ta emot den. Genom att ställa öppna, icke dömande frågor till din syster om hur hon själv upplever sin vikt och om hon skulle vilja ha hjälp kan vara ett sätt att närma sig problemet.

SCOTT: Jag har bmi 30, använder inte alkohol, och har fått diagnosen fettlever. Jag måste gå ned i vikt, har inte diabetes. Hur ska jag äta med tanke på undvika fett? Fettfattig kost?

Mona Hallin: För en sund viktnedgång rekommenderar jag dig en kost som är låg, men inte extremt låg, i fettinnehåll. Det handlar om att åstadkomma en viktminskning och inte att ta bort fettet ur kosten. Med en balanserad kost med mycket fiberrika grönsaker, frukt, magra proteinrika produkter, rimligt med kolhydrater (främst fiberrika sådana) och en liten mängd fett av god kvalitet ger du dig själv förutsättningar att hitta en kost som leder till varaktig viktnedgång och som du kan leva med resten av livet. Sök gärna hjälp hos en dietist som kan hjälpa dig mer i detalj.

Ali: Har gått över till en kolhydratfattig kost. Vi äter kött, sallad, fisk, skaldjur, kyckling och håller alltså igen på pasta, ris, potatis, bröd etc. Har dessutom avhållit oss ifrån chips, ostbågar, läsk, godis, kaffebröd i stort sett helt och hållet i en månad nu. NÄR kan man börja skönja en viktminskning? Det tar så lång tid utan att något händer över huvud taget. Har dessutom börjat röra oss lite mer än tidigare - dock inga hårda träningspass utan mer vanlig vardagsmotion. Känns motigt just nu.

Mona Hallin: En viktnedgång kommer som regel igång ganska snabbt, inom ett par veckor, efter att man börjat dra ned på kalorierna. Om man inom en månad inte märker något som helst resultat måste man fråga sig om man verkligen dragit ned på det totala kaloriintaget eller om man ökat intaget av något annat för att kompensera för det man tog bort/minskade på. Ibland är det också så att man genom det tidigare sättet att äta gick upp i vikt hela tiden. En reduktion av kaloriintaget kan då göra att man hindrar fortsatt viktuppgång men det kanske inte är tillräcklig för att gå ned i vikt. Utifrån det du beskriver så borde ditt totala kaloriintag ha minskat men om du inte går ned i vikt är det uppenbarligen inte tillräckliga åtgärder. Fråga dig själv hur det ser ut med fettintaget och om du har möjlighet att öka på motionen?


Annons