Frågor och svar om livsstil och hälsa 2010
"Vi har blivit mer stillasittande och sockerkonsumtionen har ökat, vilket har bidragit till att fler blivit överviktiga". Detta säger Mai-Lis Hellenius, professor inom allmänmedicin med inriktning på kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet. Onsdagen den 20/1 svarade Mai-Lis på besökarnas frågor om livsstilsfrågor i Netdoktors expertchatt. Läs Mai-Lis svar från chatten nedan.
margit: hej mai-lis. hur kan man som anhörig till en väldigt överviktig person stötta och hjälpa på bästa sätt? man vill ju inte låta för hård och elak, men samtidigt känns det elakt att inte göra något. Det är en person jag bryr mig mycket om. Vad kan man helt enkelt göra som anhörig till någon som inte mår bra och riskerar att få ett kortare liv?
väldigt tacksam för svar. margit
Mai-Lis Hellénius: Hej Margit! Bra och mycket vanlig fråga! Det bästa tror jag är att vara lyhörd. Bara prata om saken och ge stöd vid de tillfällen när din anhörig visar att han/hon vill prata om det. Om, du känner att du själv vill ta upp det, så ställ en fråga "vill du att vi ska prata om din vikt?" istället för att säga "jag skulle vilja prata om din övervikt". Svårt är det. Det viktigaste är att visa att man är en vän som bryr sig om och som alltid finns där som stöd.
Många hälsningar från Mai-Lis
Gäst49397: Hej. jag är kvinna, 165 cm, och väger 66 kilo. Jag har under en lång tid kämpat med att gå ned i vikt och ändrat mina kost- och motionsvanor, och det har funkat bra. För ungefär ett år sedan vägde jag drygt 80 kilo men har fram till idag lyckats gå ned till 66. Men nu är det som att det tar stopp. jag skulle vilja gå ned ytterligare men nu är det av någon anledning väldigt kämpigt. varför är det så? vad kan man göra för att fortsätta gå ned (utan att ta till drastiska åtgärder)?
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Du har gjort ett fantastikt jobb som gått ner 14 kg i vikt och du har gjort det på ett bra sätt, med mat och motion. Tänk på att muskler väger mer än fett. Ibland blir man smalare, men vikten ligger stilla. Kanske Ditt midjemått fortsatt att minska? Be också din husläkare kolla dina värden tex TSH/ämnesomsättning samt blodfetter, blodsocker, blodtryck, mm, så kan du få mera vägledning om hur du bäst fortsätter. Du är inne på rätt väg!
Många hälsningar från Mai-Lis
Gäst62395: hejsan. Det talas väldigt mycket om fysisk aktivitet nu för tiden. Personligen har jag lite svårt att röra mig allt för mycket då jag väldigt lätt får ont i kroppen (reumatiska problem). Vad kan jag göra för att upprätthålla en god kondition? och för att öka mitt välmående? mvh/Anne-Li
Mai-Lis Hellénius: Hej Anne-Li!
Jag tror en sjukgymnast kan ge dig bra tips på vilka träningsformer som passar just dig. Det brukar gå att hitta lämpliga former. Be din doktor om en remiss/hänvisning till en sjukgymnast eller också ett "recept på fysisk aktivitet", FaR. Kanske finns det där du bor friskvård som kan ta emot FaR. Lycka till! Många hälsningar från Mai-Lis
TexasLonghorn: Hej! Jag är en man på 40+ som ätit LCHF under drygt ett år och tappat nästan 10 kg, trivs dessutom mycket bra med dieten. Gör det relativt höga fettintaget att jag har högre risk för hjärta och kärlsjukdomar än om jag använder tallriksmetoden eller liknande?
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Tack för din fråga! Jättebra att du gått ner i vikt. Det betyder mycket för din hälsa. Det man bör följa upp är dina blodfetter. Om LCHF innebär att du ökar på intaget av animaliska fetter (smör, Bregott, ost, grädde, korv, bacon etc) kan kolesterolnivåerna i blodet stiga och det innebär en ökad risk för åderförfettening och hjärtinfarkt. Men, kanske har du ökat på intaget av bra fetter (lax, oljor, avokado, nötter, mandel etc) och då brukar blodfettbalansen påverkas positivt. Prata gärna med din husläkare som kan kolla detta.
Många hälsningar från Mai-Lis
morgain Vad menas med "metabola syndromet" - är det en sjukdom?
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Bra fråga! Metabola syndromet betyder att man har en ansamling av faktorer som övervikt/bukfetma, blodfettrubbning, okänslighet för insulin och blodsockret börjar stiga och/eller högt blodtryck. När man har flera s.k. riskfaktorer samtidigt ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Metabola syndromet ökar även risken för typ 2 diabetes och demens. Det metabola syndromet är ingen sjukdom, men kan leda till sjukdom. Mera rörelse, regelbundna och bra matvanor, samt minskad stress är bra sätt att förebygga och behandla det metabola syndromet. Många undersökningar visar att metabola syndromet ökar hos såväl barn som vuxna. Men, det går att förebygga och bättre ju tidigare vi startar.
Många hälsningar från Mai-Lis
Flow: Hej, jag undrar över den överviktsexplosion som skett i världen och i Sverige under se senaste årtiondena. Inte kan den väl bero på att vi äter mer mättat fett idag än vad vi gjorde exempelvis på 70-talet? Då fanns det väl inga lightprodukter utan alla åt äkta vara med smör och riktig grädde?
Mai-Lis Hellénius: Hej! Tack för din fråga som är väldigt aktuell. På 60-70 talet åt vi mer animaliska fetter (smör, grädde, ost, fläsk etc) och då hade vi högre kolesterolvärden och även mycket mer hjärt- & kärlsjukdomar. Vi tog till oss "fettråden" och minskade intaget av mättade och animaliska fetter och började äta mera bra fetter dvs enkelomättade (tex olivolja) och fleromättade fetter (tex solrosolja eller lax). De fetterna är också "äkta vara" och kroppen kan ej tillverka de fleromättade fetterna, så de måste vi äta. Kolesterolvärdena sjönk och hjärtinfarkterna minskade kraftigt. Minskad rökning har också bidragit till det. Tyvärr, under samma tidsperiod har vi blivit mer stillasittande och sockerkonsumtionen har ökat, vilket bidragit till att allt fler blir överviktiga och runda om magen. Att äta mera animaliska fetter igen går tvärtemot vetenskapen, även om det är lockande i Sverige med våra traditioner.
Många hälsningar från Mai-Lis
Johan Blööt: Hej Maj-Lis
Jag har länge försökt gå ner i vikt men det har gått så där. Har börjat styrketräna med tanken att om andelen muskler per kilo kroppsvikt blir högre, förbränner jag fler kalorier med samma motion.
Började styrketräna i oktober och gick faktiskt upp i början men därefter ner ca 0,5 kg/vecka.
Går det att ”bygga” muskler så att ämnesomsättningen ökar och vikten därmed minskar, allt annat lika?
Tack
Johan Blööt
Mai-Lis Hellénius: Hej Johan! Du har rätt. mera muskler i förhållande till fett är alltid bättre och din känslighet för insulin förbättras, blodfetterna brukar bli bättre etc, dvs din "metabolism" fungerar bättre. Inte säkert att man alltid går ner i vikt, eftersom muskler väger mer än fett, men man brukar bli smalare om magen t ex. Har du kollat midjemåttet? Alltid bra att variera fysträning
- inte sitta stilla länge - gå 10.000 steg per dag -motionera/träna 2-3 ggr i veckan är en bra bas för de flesta
Många hälsningar från Mai-Lis
Gäst60448:  Jag är opererad för bröstcancer. Kan man på något sätt se samband mellan övervikt, lite motion dåliga kostvanor och cancer?
mvh,
Eva
Mai-Lis Hellénius: Hej Eva!
Tack för din fråga! Det finns undersökningar som visar statistiska samband mellan livsstil och risk för bröstcancer och andra vanliga cancerformer. Tex verkar motion ha en förebyggande effekt. Det finns också ärftliga faktorer. På individnivå är det dock svårt att säga varför just du/jag fick cancer. Efter behandling för bröstcancer är rörelse, bra mat, att inte röka och stresshantering viktiga för tillfrisknande och för välbefinnadet. Det ersätter dock aldrig vanlig behandling med operation, strålning eller cytostatika. Prata gärna mera med din doktor om du vill veta mera. På vissa ställen finns "Kom igång grupper" som kan ge råd om livsstil efter cancerbehandling.
Många hälsningar från Mai-Lis
Gäst61220:  Hej Mai-Lis! Jag tycker det är tråkigt att det oftast pratas om att gå ned i vikt för att må bra. Själv lider jag (ofrivilligt) av undervikt. Hur kan jag på bästa sätt försöka gå upp lite i vikt utan att för den delen bli onyttig och helt sluta röra på mig? Jag tränar mycket, men äter samtidigt också mycket och nyttigt. Vore väldigt tacksam för dina tips.
/hanna
Mai-Lis Hellénius: Hej Hanna!
Bra att du tar upp det! Kanske är du smal "av naturen". Det viktiga är att du mår bra och är frisk. Normalvariationerna är stora. Om man vill bli mer muskulös ska man satsa på styrketräning och någon form av lätt och varierad konditionsträningträning är alltid bra. Ät en varierad kost med nyttiga fetter, protein och långsamma kolhydrater (fiberrika). Gör gärna en hälsokontroll och diskutera mera med en läkare eller sköterska. Ibland kan det finnas tex glutenallergi i bakgrunden, som förklarar att man har svårt att öka i vikt.
Många hälsningar från Mai-Lis
Rocknrolla:  Hej Mai-Lis... jag undrar lite hur det ligger till med punktförbränning. Som jag förstår det bränner man mer fett ju mer muskelmassa man har. Funkar det så att om man tränar t ex magmuskulaturen väldigt mycket, så bränner man mer fett på just magen?
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Bra fråga. Nja, punkförbränning fungerar nog inte. Du har helt rätt i att med vältränade muskler (liksom större muskelmassa) blir förbränningen bättre. Bukfettet försvinner först och det spelar ingen större roll hur du tränar. Det viktiga är just ökad energiförbrukning (mera fysisk aktivitet). Men, jag tycker bukmuskelträning är viktig iallafall, för att motverka ryggproblem, för att få en starkare bål och plattare mage om man vill ha det. Den hör definitivt hemma i ett allsidigt träningspass.
Många hälsningar från Mai-Lis
Morgain:  Varför blir det vanligare och vanligare med diabetes?
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Tack för Din viktiga fråga! Typ 2 diabetes (som vi förr kallade åldersdiabetes) och som är den vanligaste formen av diabetes, ökar p.g.a av att vi blivit tyngre och bukfetare. Det i sin tur beror på att vi rör oss mindre, äter mera och möjligen kan stressen också bidra. Det är fr.a. vår livsstil som bidragit till ökningen, men det är viktigat att veta att våra gener också spelar en stor roll. Vissa av oss bär på gener som gör oss mycket mera känsliga för den "moderna" livsstilen. Dock har ny forskning visat att det alltid lönar sig att ändra livsstil.
Många hälsningar från Mai-Lis
Eva-Lena: Jag är orolig över min dotter på snart 10 år som vägrar äta både frukt och grönsaker. Det enda jag lyckats truga i henne i den vägen är äppelklyftor när hon var i 4-årsåldern (INGENTING annat) och jag har verkligen försökt på alla vis! Mina frågor är om jag kan kompensera med vitamintabletter för barn och om hon kan få - eller har fått - allvarliga bristsjukdomar? Hon är pigg och frisk och matglad i övrigt.
Mai-Lis Hellénius: Hej!
Tack för Din fråga. Vanligt! De vet vad de vill de små liven! Äpplen är bra!! Försök igen, testa nya varianter av grönsaker, frukter, i maten, på mackan, nya efterätter etc och rätt som det är så går det. Prata med skolsköterska eller skolläkaren om du tror att din dotter inte är frisk. Men, hon verkar ju vara pigg. Man kan kompensera med en multivitamintablett från Apoteket. Fråga personalen där.
Många hälsningar från Mai-Lis