Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äpple eller päron?

Hur placerar sig fettet på din kropp? Olika former av övervikt är nämligen olika farligt. Testa här vilken kroppstyp du har.

Publicerad den: 2008-10-11

Annons

Olika former av övervikt är olika farliga. Det är avgörande hur fettet är placerat. Om det sitter kring magen och bröstkorgen är det farligare än om det sitter på låren eller baken. Ju högre upp fettet sitter, desto större är risken för att få hjärtproblem och diabetes.

Annons
Annons

Man kan likna de två formerna av övervikt vid päron och äpplen, om du håller&nbspfrukterna i stjälken är päronet tjockast nedtill, medan äpplet är tjockast på mitten. Om du hör till äppletypen är du tjockast på mitten - rund som ett äpple - och du bör göra något åt din övervikt.

Är du av pärontypen är det inte så kritiskt. Men tänk på att om du väger för mycket, kommer i vilket fall som helst ditt välbefinnande och din hälsa att förbättras om du går ner i vikt.

Testa dig själv

Mata in ditt midjemått och ditt höftmått och beräkna om du faller in i äpple- eller päronkategorin.

Midjemått i centimeter:
Höftmått i centimeter:
Din äpple/päronkvot är:

Hur låg bör min kvot helst vara?

För kvinnor ska äpple/päronkvoten helst inte vara över 0,80. För män ska talet helst inte vara över 1,0.

Annons
Annons

Vad händer om mitt tal är för högt?

Är talet för högt, bör du göra något åt dina fettdepåer. På så sätt kan du undvika att drabbas av en rad fettrelaterade sjukdomar när du blir äldre. Det är normalt att gå upp i vikt med åren, sedan man har blivit vuxen. Ett kilo eller två varje årtionde är normalt.

Om det är ohälsosamma kilon beror på var de sätter sig. Har du bilringar runt midjan eller en stor, rund buk är du av äppletypen och bär ditt fett omkring de viktiga organen. Detta gör att du löper ökad risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. När fettet sitter här är risken större för att fettet hittar in i dina blodådror och täpper till dem - konsekvensen kan vara ett kortare liv!

Om ditt fett "sjunker ned mot lår och bakdel är det inte lika farligt. Fettet är placerat längre från de centrala organen och hittar inte lika lätt in i blodådrorna.

Rekommendation om midjemått för kvinnor

Under 80 centimeter = Bra

Mellan 80-88 centimeter = Se upp

Över 88 centimeter = Hälsorisk

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Rekommendation om midjemått för män

Under 94 centimeter = Bra

Mellan 94-102 centimeter = Se upp

Över 102 centimeter = Hälsorisk


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.