Vill du äta nyttigare? Då ska du sova mer
Är nyårslöftet att äta mer hälsosamt? Då ska du kanske förbättra din sömn först. Människor som sover mer äter nämligen mindre socker och kolhydrater.
För att ta reda på vilket samband det finns mellan sömn och diet tog forskare vid King’s College London hjälp av 42 volontärer.
Halva gruppen fick råd om hur de skulle kunna sova mer, så som att undvika koffein innan läggdags, använda sig av en avkopplingsrutin och att inte gå till sängs för mätt eller för hungrig. Dessa råd skulle i sin tur göra att sömnen, som varje person fick, skulle förlängas med 90 minuter.
Den andra gruppen fick inga råd.
LÄS MER: Sömn och sömnproblem
Intaget på socker minskade
Resultatet visade att 86 procent av personerna i den första gruppen (som fått sömnråd) spenderade mer tid i sängen. Och runt hälften av dem sov också längre än de brukade göra, skriver New Scientist.
Och när sömnen blev längre minskade även det genomsnittliga intaget av socker (sådant man använder när man bakar, i honung, sirap och i fruktjuice) med 10 gram per dag. De som fått bättre sömn åt också mindre kolhydrater. Hos kontrollgruppen såg man dock ingen förändring.
Detta kan alltså betyda att man med små förändringar i sin livsstil kan förbättra sin diet, menar forskarna till studien, enlig New Scientist.
Råd och tips för bättre sömn:
- Ha mörkt och svalt i sovrummet.
-
Ät och drick inte för nära inpå sänggåendet (se speciellt upp med alkohol som försämrar sömnkvaliteten och koffeininnehållande dryck, som till exempel kaffe, som höjer vakenheten).
- Försök att varva ner och slappna av i god tid innan du går och lägger dig, ta gärna en lugnande promenad.
- Sträva efter regelbundna vanor, ät vid samma tidpunkter (tre måltider och en-två mellanmål dagligen) och sov mellan samma tidpunkter. För att skapa en rutin kan det underlätta att gå upp vid samma tid varje morgon, oavsett hur mycket du sovit under natten.
- Melatonin är ett ämne i kroppen som påverkar sömn och vakenhet. Dagsljus styr regleringen av melatonin, därför kan det vara bra (både för sömn och vakenhet) att vistas utomhus minst en halvtimme mitt på dagen.
- Använd sängen till att sova i - inte till att arbeta i, äta i med mera.
- Ofta kan oro inför morgondagen och framtiden i övrigt skapa sömnproblem. Om du känner lindrig oro kan det hjälpa att skriva ner en lista på allt du oroar dig för. Vad du kan göra åt det och när du kan göra något åt det. Tänk också igenom om det verkligen är realistiskt att oroa sig för de punkter du har skrivit ner. Finns det kanske ett annat sätt att se på saken?
- Om du inte kan sova, ligg inte och vrid dig alltför länge. Bryt mönstret genom att gå upp en stund. Ett bra knep är att använda ”30-minutersintervall”. Har du inte somnat på 30 minuter, så gå upp och gör något annat (exempelvis läs en bok i ett annat rum). Försök sedan somna igen, har du inte lyckats efter 30 minuter så upprepa proceduren.
- New scientist - https://www.newscientist.com/article/people-sleep-also-eat-less-sugar-carbs/
Källor
-
Kolhydrater
Kolhydrater är sockerarter som består av kemiska föreningar av kol, syre och väte. De utgör en mycket viktig del av vår kost.
-
Kolhydratomsättningen
Den föda som vi äter fungerar som bränsle för vår kropp. De proteiner, fetter och kolhydrater (till exempel socker och stärkelse) som finns i kosten används för att producera den energi som krävs för att utföra alla kroppens funktioner och aktiviteter.
-
Så får du en hälsosam jul
Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, som även är verksam vid Livss...
-
Hudbristningar (striae distensae)
Striae distensae, engelska \"stretchmarks\" eller hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper paralellt i huden som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland över knän.
-
Så förebyggs tidig död med kost och motion
Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste orsaken till för tidig död. Men det går att minska risken med enkla medel: bättre kost och mer fysisk aktivitet. Netdoktors medicinske chef, Mats Halldin, delar med sig av sina kunskaper.
1 Kommentarer
-
Matens väg genom kroppen
Först tuggar vi maten i munnen så att den delas i små bitar. Längs med hela matspjälkningskanalen, med början i munnen, finns det olika enzymer.
-
Så sänker du kaloriintaget i din kost
För att minska i vikt måste man äta mindre kalorier än vad man förbrukar. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel för att få en god balans mellan de tre energigivarna i kosten. De tre energigivarna är fett, protein och kolhydrat.
-
Tallriksmodellen
Tallriksmodellen är ett enkelt hjälpmedel för att visa bra proportioner av maten som ligger på tallriken vid lunch och middag. Genom att äta enligt tallriksmodellen får vi i oss en bra balans av olika näringsämnen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu