Nyhet | Vikt & kost

Vill du äta nyttigare? Då ska du sova mer

 Är nyårslöftet att äta mer hälsosamt? Då ska du kanske förbättra din sömn först. Människor som sover mer äter nämligen mindre socker och kolhydrater.  


Publicerad den: 2018-01-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För att ta reda på vilket samband det finns mellan sömn och diet tog forskare vid King’s College London hjälp av 42 volontärer.  

Halva gruppen fick råd om hur de skulle kunna sova mer, så som att undvika koffein innan läggdags, använda sig av en avkopplingsrutin och att inte gå till sängs för mätt eller för hungrig. Dessa råd skulle i sin tur göra att sömnen, som varje person fick, skulle förlängas med 90 minuter.  

Den andra gruppen fick inga råd.  

 

Annons
Annons

Intaget på socker minskade

Resultatet visade att 86 procent av personerna i den första gruppen (som fått sömnråd) spenderade mer tid i sängen. Och runt hälften av dem sov också längre än de brukade göra, skriver New Scientist.   

Och när sömnen blev längre minskade även det genomsnittliga intaget av socker (sådant man använder när man bakar, i honung, sirap och i fruktjuice) med 10 gram per dag. De som fått bättre sömn åt också mindre kolhydrater. Hos kontrollgruppen såg man dock ingen förändring.  

Detta kan alltså betyda att man med små förändringar i sin livsstil kan förbättra sin diet, menar forskarna till studien, enlig New Scientist.  

Annons
Annons

Råd och tips för bättre sömn:

 • Ha mörkt och svalt i sovrummet. 
 • Ät och drick inte för nära inpå sänggåendet (se speciellt upp med alkohol som försämrar sömnkvaliteten och koffeininnehållande dryck, som till exempel kaffe, som höjer vakenheten). 
 • Försök att varva ner och slappna av i god tid innan du går och lägger dig, ta gärna en lugnande promenad. 
 • Sträva efter regelbundna vanor, ät vid samma tidpunkter (tre måltider och en-två mellanmål dagligen) och sov mellan samma tidpunkter. För att skapa en rutin kan det underlätta att gå upp vid samma tid varje morgon, oavsett hur mycket du sovit under natten. 
 • Melatonin är ett ämne i kroppen som påverkar sömn och vakenhet. Dagsljus styr regleringen av melatonin, därför kan det vara bra (både för sömn och vakenhet) att vistas utomhus minst en halvtimme mitt på dagen. 
 • Använd sängen till att sova i - inte till att arbeta i, äta i med mera.
 •  Ofta kan oro inför morgondagen och framtiden i övrigt skapa sömnproblem. Om du känner lindrig oro kan det hjälpa att skriva ner en lista på allt du oroar dig för. Vad du kan göra åt det och när du kan göra något åt det. Tänk också igenom om det verkligen är realistiskt att oroa sig för de punkter du har skrivit ner. Finns det kanske ett annat sätt att se på saken?  
 • Om du inte kan sova, ligg inte och vrid dig alltför länge. Bryt mönstret genom att gå upp en stund. Ett bra knep är att använda ”30-minutersintervall”. Har du inte somnat på 30 minuter, så gå upp och gör något annat (exempelvis läs en bok i ett annat rum). Försök sedan somna igen, har du inte lyckats efter 30 minuter så upprepa proceduren. 
   

 

  Källor

 • New scientist - https://www.newscientist.com/article/people-sleep-also-eat-less-sugar-carbs/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu