Tio myter inom vården som du bör sluta tro på

Hjälper fiskolja mot hjärtsjukdomar? Förbättrar testosteron minnet hos äldre män? Forskare kan nu visa att över 400 påståenden, som tros vara sanna, går tvärt emot vetenskapliga studier. Det rapporterar Dagens Nyheter. Här listas de tio vanligaste vårdmyterna. 


Publicerad den: 2019-08-02
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Tio myter inom vården som du bör sluta tro på
Annons

Omkring 400 vanliga behandlingar inom vården saknar vetenskapligt stöd, enligt ett nytt forskningsresultat. 

Forskare har gått igenom 3 000 studier som publicerats i de vetenskapliga tidskrifterna JAMA, The Lancet och New England of Medicine. Fler än 1 av 10 hade hade ett resultat som går tvärt emot vedertagna uppfattningar bland läkare, skriver Dagens Nyheter. 

– Man känner en viss ödmjukhet, säger Vinay Prasad på Universitetet i Oregon som ligger bakom genomgången av forskningsresultaten, till Dagens Nyheter.

– Väldigt intelligenta och välmenande personer har utfört de här behandlingarna under många, många år. Men de har gjort fel, fortsätter han. 

Vissa av de motbevisade behandlingarna används inte längre, men långt ifrån alla. Nu försöker Vinay Prasad tillsammans med kollegor kartlägga hur utbrett problemet är med felaktiga metoder och behandlingar.

Tio vårdmyter som enligt forskning inte är sanna

Jordnötsallergi utvecklas oavsett om barn smakat nötter innan de fyllt tre år

Att utsätta sitt barn för jordnötter före tre års ålder har påståtts dämpa risken för framtida jordnötsallergi. Det finns dock ingen forskning som visar att varken avhållsamhet från jordnötter, eller att utsätta barnet för nötterna, före tre års ålder minskar risken för jordnötsallergi.  

Mer om allerig: Vilka symtom ger celliaki? 

Fiskolja minskar inte risken för hjärtsjukdomar

Att fet fisk förebygger hjärtproblem är det många som hört. Människor som äter mycket fet fisk verkar ha lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Fet fisk innehåller fettsyran omega 3, vilket i sin tur sänker nivåerna av triglycerider. Det är just höga nivåer av triglycerider som är kopplade till ökad risk för hjärtsjukdomar. Omega 3 verkar också minska risken för inflammation, vilket är en riskfaktor för hjärtattacker. 

Trots att det verkar logiskt att tillskott av omega 3, samt fet fisk, borde skydda mot hjärtsjukdomar finns det inga vetenskapliga belägg. Resultatet av en studie som inkluderade 12 500 personer som var i riskzonen för att få hjärtproblem visade att dagligt omega 3-intag inte skyddade patienten mot hjärtsjukdomar. 

Läs även: Debatt: ”Stora risker att äta kosttillskott”

Att ge en naturtrogen docka till tonårstjejer förhindrar inte graviditeter

Syftet var att flickor i tonåren skulle få en verklig uppfattning om arbetet bakom att ta hand om ett spädbarn. Dockorna gnällde och behövde bytas och gosas med. En studie som slumpmässigt visade att flickor som blev tillsagda att ta hand om dockan var till och med mer benägna att bli gravida än flickor som inte fick dockan. 

Ginkgo biloba skyddar inte mot försämring av minnet och demens

Kosttillskottet som tillverkas av ginkoträdet marknadsförs fortfarande som ett sätta att förhindra försämring av minnet. Västen användes ursprungligen inom kinesisk medicin. Enligt en amerikansk studie från 2008 visade dock att tillskottet inter har någon påverkan på minnet. Ändå säljs preparatet för drygt 249 miljoner dollar i USA varje år.

Att behandla akutpatienter som lider av kraftig smärta med en dos opioider är inte mer effektivt än acetylsalicylsyra eller ibuprofen

Opioider är kraftfulla läkemedel. En klinisk studie visar att betydligt säkrare alternativ är lika effektiva mot smärta hos patienter som kommer in till akuten. 

Testosteronbehandling hjälper inte äldre män att bevara minnet

Studier har tidigare antytt att medelålders män med högre nivåer av testosteron har bättre bevarad vävnad i vissa delar av hjärnan. Dessutom verkar dessa män prestera bättre när deras minnen testas. En klinisk studie visar dock att tillskott av testosteron inte fungerar bättre än sockerpiller när det gäller att förhindra minnesförlust hos äldre män. 

Det hjälper inte att hålla huset fritt från kvalster, möss och kackerlackor för att förebygga astma

Från medicinska experter har människor fått rådet att hålla huset rent från skadedjur om du eller ditt barn har astma. Detta eftersom de trott att det kan trigga en allergisk reaktion, som i sin tur triggar astmaattacker. Men grundlig rengöring i hemmet hjälpte inte för att minska frekvensen av astmaattacker, rapporterade forskare 2007. 

Annons
Annons

Steg- och kaloriräknare hjälper dig inte att gå ner i vikt

Digitala hjälpmedel är vår tids räddare i nöden. Det är i alla fall vad många tror. En studie visar dock att de som bantar kan få bättre resultat utan digitala hjälpmedel. Efter den tvååriga studien visade det sig att de räknat steg och antal brända kalorier gick ned mindre i vikt än de som enbart följt standardiserad rådgivning. Totalt var 470 bantare med i undersökningen. 

Slitna menisker i knät? Prova sjukgymnastik först, sedan operation

Varje år opereras drygt 460 000 patienter i USA för förslitningar i knäna, ofta orsakat av knäartros. Många patienter oroas sig för att smärtan ska eskalera om de inte genomför operationen. 
Operation eller sjukgymnastik hade dock likvärdiga resultat, enligt en studie. Patienterna slumpades till sex månaders sjukgymnastik respektive operation och förbättringarna blev likvärdiga.  

Lär dig mer och testa dina kunskaper om artros

När vattnet går för tidigt hos en gravid kvinna måste inte bebisen födas direkt

När fostersäcken som omger fostret går sönder har förlossningsläkare ansett att det finns risk för bakterier att nå fostret, eftersom fostret dittills levt i en steril miljö. Därför har läkare antagit att det bästa alternativet är att förlösa mamman så snart som möjligt. 

En klinisk studie visar att om vårdpersonal noggrant övervakar fostret medan man väntar på att värkarna ska komma igång på naturlig väg är barnet inte utsatt för en större risk för infektion. De foster som får vara kvar inne i livmodern har visat sig vara friskare, och med färre fall av andningssvårigheter och lägre risk för dödsfall vid födsel, än de som förlöstes direkt när vattnet gick. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

  Källor

 • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tio-myter-inom-varden-vi-maste-sluta-tro-pa-det-galler-ocksa-lakare/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-08-3 23:49 (2 år sen)

  Tron kan förändra allt. Så inget fel att testa med en sockerbit för 10:-/dagen. Men det är ofattbart att det finns idioter som
  tror att det finns en Gud som ska fixa allt. Och om Han inte kan så skapar man en Ny.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-3 20:40 (2 år sen)

  Nonsens, vilken/vilka stollar påstår att Ibuprofen är lika bra mot stark smärta som t.ex. Metadon, Oxycontin / o-norm ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-3 11:16 (2 år sen)

  Vetenskap är så korrumperat spec i USA och kanske mest medicin !

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-2 17:28 (2 år sen)

  Opioider har ofta mndre negativ inverka på matsmältningsorganen än "aspirin".

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-2 17:16 (2 år sen)

  Jag har den uppfattningen att fiskoljan håller blodet tunnare.
  Därigenom minskas risken men eliminerar dock inte sjukdomen i sin helhet.