Studie: Därför är det svårt att bibehålla viktminskning efter bantning

Forskare vid Karolinska institutet har i sin studie tittat på huruvida antalet fettceller förändras hos personer med fetma som går ner i vikt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Både fettcellernas storlek och antalet fettceller är avgörande för fettmassans omfång. Personer med fetma har både större fettceller och runt dubbelt så många fettceller som normalviktiga individer.

Det är känt sedan tidigare att fettcellernas storlek minskar vid viktnedgång. Men huruvida fettcellsantalet påverkas har däremot varit omdebatterat. Men nu har doktorand Paul Petrus tillsammans med professor Mikael Rydén, både vid Karolinska institutet, undersökt just detta. Resultatet presenterar de i en artikel i Läkartidningen.

Antalet fettceller kan öka men inte minska

Forskarna följde två grupper där den ena omfattade 27 personer som över tio år uppvisade spontan viktökning eller förblev viktstabila. Den andra gruppen omfattade 21 personer med fetma före och två år efter viktnedgång genom fetmakirurgi.

Annons
Annons

Resultatet visar att antalet fettceller ökar i samband med viktuppgång men förblir oförändrat efter viktnedgång. Detta var möjligt att se genom fettbiopsier från bukens underhudsfett före och efter uppföljning av de båda grupperna.

Att fettcellsantalet hos vuxna individer kan öka men inte minska kan förklara varför det är svårt att bibehålla en reducerad kroppsvikt efter bantning, skriver forskarna.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2018/11/Fettcellers-antal-minskar-inte-efter-viktnedgang-/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rolf Larsson 2018-11-29 15:53 (3 år sen)

    Viktnedgång kräver 2 saker enligt Jason Fung: Kalorirestriktion kombinerad med periodisk fasta

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-6 05:48 (3 år sen)

    Ja då är det svårt att klara av att gå ner i vikt. om det inte går att bibehålla vikten. Nu förstår jag överviktigas dilemma