Nyhet | Vikt & kost

Studie: Bättre att springa i skogen än på löpband

Två timmar i naturen per vecka är allt som behövs för att du ska känna dig friskare överlag, enligt en ny stor brittisk studie. Exakt vad det är som händer i kroppen är inte helt klarlagt, men frisk luft och rörelse är en av orsakerna, rapporterar SVT Nyheter.


Publicerad den: 2019-09-02
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Studie: Bättre att springa i skogen än på löpband
Annons

Studien som publicerats i Scientific Reports baseras på självuppskattning av totalt 20 000 människor.– Man får mer känslomässiga förmåner om man springer i skogen, istället för på ett löpband inomhus, säger medförfattaren Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Bra att sitta på en stubbe

Att bo i gröna stadsområden har tidigare forskning visar ge flera hälsofördelar. Bland annat kan det minska riskerna för fetma, diabetes typ 2, astma och psykisk ohälsa. Den nya studien visar att det går att kompensera, om man inte har förmånen att bo nära ett grönområde, genom att helt enkelt ta sig ut i naturen.

Att bara sitta i skogen, på en stubbe till exempel, har också visar sig ha effekt. Rörelse är inte nödvändigt för att minska risken för de ovan nämnda sjukdomarna.  – Det ger ett tillfälle att reflektera på livets gång, få perspektiv och hitta sätt att hantera problem, säger Terry Hartig till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Café eller galleria

Inte bara naturen kan vara välgörande för oss. En svensk studie visar att andra miljöer har god påverkan på vår hälsa. – Vi har gjort en studie som visar att ett besök på ett kafé, en galleria eller en urban park också kan vara återhämtande, säger Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, till tidningen. 

Det viktiga är att skapa variation mellan olika aktiviteter. Helena Jahncke menar att man med ett fysiskt krävande jobb kanske behöver mer mental stimulans, och vice versa. 

– Skapa distans! Välj en miljö som gör dig engagerad utan att ställa krav på de här resurserna som har tröttat ut dig under dagen, säger Helena Jahncke.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tva-timmar-i-naturen-varje-vecka-gor-dig-gott

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu