Nyhet | Vikt & kost

Rapport: Minskat alkoholdrickande i Sverige

Sett till hela befolkningen så minskade alkoholkonsumtionen successivt mellan 2004 och 2018 i Sverige. Störst nedgång var bland män under 50 år, enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen, CAN. 


Publicerad den: 2019-10-15
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Rapport: Minskat alkoholdrickande i Sverige
Annons

Dricker ungdomar mer eller mindre idag? Vilka grupper dricker egentligen mest? Nu har CAN publicerat rapporten Befolkningens självrapporterade alkoholvanor 2004–2018 som visar hur alkoholkonsumtionen utvecklats i olika befolkningsgrupper under 2000-talet.

Läs även: Alkohol – missbruk eller beroende?

Äldre män dricker mest

Sett till genus dricker män mer än kvinnor oavsett åldersgrupp. Skillnaderna har dock minskat med tiden. Resultaten visar att yngre drick mindre än äldre. I gruppen 17-29 år dricks det i genomsnitt fyra gånger per månad, men bland de i åldersgruppen 65-85 dricks det i genomsnitt sex gånger per månad. 
 
Rapporten visar också att alkoholkonsumtionen ökat bland personer över 65 år. 
 
– Den äldsta åldersgruppen tillhör en generation som har med sig vanan att dricka mer än sina föräldrar. Det handlar alltså inte om att de ökar sitt drickande när de blir äldre, utan att det är andra människor i åldersgruppen, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, i ett uttalande. 

Läs även: Levnadsvanor och sjukdomar

Annons
Annons

Hälften så mycket alkohol i november månad

Alkoholdrickandet varierar också över tid och årets dagar och månader. Under sommarmånaderna dricks det 50 procent mer än under till exempelvis november. Vanligast är att människor dricker under helgerna, fredagar och lördagar. Men jämnast drickande över alla veckodagar gör människor i den äldre gruppen, 65-84 år. 

Ny kostnadsfri tjänst för dig med typ 2-diabetes: Få reda på vilken vård du har rätt till »

Resultat: 

  • Att närmare 4 av 5 i den vuxna befolkningen dricker under en 30-dagarsperiod.  • Alkoholkonsumtion är vanligast under fredagar och lördagar. Närmare fyra gånger så många drack exempelvis en lördag jämfört med en måndag under 2018.  • Likaså varierar konsumtionen under året. Störst är den under sommarmånaderna. Jämfört med november exempelvis dricks det 50 % mer under juli månad.  • Jämnast konsumtionen sett till såväl månader som veckodagar har personer i den äldsta åldersgruppen (65–84 år).


Resultaten bygger på de självrapporterade uppgifter som samlas in inom ramen för CAN:s Monitormätningar.

Annons
Annons

    Källor

  • Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN - https://www.can.se/Publikationer/rapporter/befolkningens-sjalvrapporterade-alkoholvanor-20042018/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu