Nyhet | Vikt & kost

Ökning av överdoseringsfall med muskot: ”Kan leda till svåra sjukdomstillstånd”

Giftinformationscentralen har under april noterat en ökning av förfrågningar om överdoser av muskot, och varnar nu för utmaningen ”nutmeg challenge” som sprids i sociala medier. I stora mängder kan muskot leda till hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. 


Publicerad den: 2020-04-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

muskot
Annons

Giftinformationscentralen har sett en ökning av överdoseringsfall med muskot under april månad. De som använder muskotnöten i berusningssyften tycks framför allt vara tonåringar. 

– I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade ”nutmeg challenge”. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Vill göra allmänheten uppmärksam på faran med överdosering

Muskotnöt används ibland i matlagning,  i exempelvis potatismos. Men i matlagning används endast små mängder och är då inte farligt. Större doser kan däremot ge berusningssymtom och hallucinationer, samt hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan alltså bli allvarliga och innebära att man måste vårdas på sjukhus.

Annons
Annons

Giftinformationscentralen vill därför uppmärksamma allmänheten om  problematiken, samt starkt avråda från att använda muskot i berusningssyfte.

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/giftinformationscentralen-varnar-for-att-anvanda-muskotnot-i-berusningssyfte

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu