Nyförälskelse vanligt efter fetmakirurgi

Enligt en färsk studie är separationer och skilsmässor vanligare hos patienter som har genomgått fetmakirurgi, jämfört med patienterna i kontrollgruppen. Av de som var ensamstående var det däremot fler opererade som träffade en ny livskamrat.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien, som är publicerad i tidskriften JAMA Surgery, visar att det finns ett samband mellan viktminskning och chansen att träffa en partner. Av de ensamstående i gruppen som opererats mot fetma var det fler som blev sambo eller gifte sig, jämfört med ensamstående i kontrollgruppen. Något som troligen beror på förhöjd livskvalitet och ökade sociala aktiviteter efter en operation av detta slag, menar forskarna.

– Vi har tidigare studerat medicinska hälsovinster av fetmakirurgi, men den nya studien visar att även andra aspekter av patientens liv kan förändras, säger Per-Arne Svensson, docent vid Sahlgrenska akademin.

Fler befintliga förhållanden tog slut

Samtidigt var det något vanligare att ett en befintlig parrelation tog slut för de som genomgått fetmakirurgi, jämfört med patienterna i kontrollgruppen. Orsaken skulle kunna vara att parterna glider isär efter de livsstilsförändringar som operationen medför. Alternativt att den opererade får ett stärkt självförtroende och självbild som kan göra det lättare att avsluta ett förhållande man inte trivs i, menar forskarna men understryker samtidigt att de bakomliggande orsakerna är komplexa.

Annons
Annons

– Det är dock viktigt att poängtera att fetmakirurgi inte automatiskt leder till en sämre relation. Tidigare studier har visat att förhållanden i de flesta fall kan stärkas eller bibehållas på samma nivå. Detta stödjs också av att en majoritet av patienterna som genomgått fetmakirurgi är kvar i samma förhållande väldigt många år efter operationen, säger Per-Arne Svensson.

Stöd från sjukvården

– Det är viktigt att hälso- och sjukvården är medveten om att partnerrelationer kan förändras efter en fetmaoperation så att patienten vid behov kan få information och stöd, konstaterar Per-Arne Svensson.

Två stora svenska fetmaoperationsstudier ligger till grund för forskningsprojektet: Swedish Obese Subjects (SOS) och Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg). Läs mer om studien här.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//forandrade-parrelationer-vanligare-efter-fetmakirurgi.cid1562250

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-04-7 08:29 (3 år sen)

    Varför har ni två fält som man skall skriva i? Jag har skrivit i det över fältet men jag kan skriva samma här! Varför inte fettsuga i stället för dessa operationer? Ni måtte väl veta att fettcellerna finns kvar och kräver att vara fyllda! När man inte kan äta tillräckligt för detta så kommer kroppen i olag!