Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: "Böcker om kost och hälsa måste granskas"

Det finns allvarliga fel i många böcker om kost och hälsa, och det behövs en granskande instans som faktakollar innehållet, det skriver fyra medicinforskare i Dagens Nyheter debatt. De har tröttnat på alla ovetenskapliga råd och vill se en förändring. 


Publicerad den: 2019-02-18

Böcker
Annons

I bokhandeln finns det mängder av böcker om kost och hälsa. Men vilka böcker bygger på vetenskaplig forskning och vilka gör det inte? Skiljelinjen är svår att se för gemene man, det skriver fyra forskare i en debattartikel i DN.

Hälsoböcker behöver granskas

Forskarna skriver att det behövs det en oberoende granskning av böcker som ges ut. De frågar sig också vilket ansvar bokförlagen bör ha i frågan. Målet menar de är att läsarna ska få en korrekt bild av avsändarens kompetens och innehållets vetenskapliga nivå.
En av skribenterna är Maria Ahlsén, medicine doktor vid Karolinska Institutet och författare. Hon säger till Sveriges Radio att hon gärna vill se en noggrann granskning av böcker som ger sken av att vara baserade på vetenskapliga rön.

– Vi skulle jättegärna se att det gällde böcker inom alla vetenskapliga områden, säger Maria Ahlsén. 

Annons
Annons

Med en granskande instans skulle läsaren få en bättre möjlighet att välja böcker där det tydligt framgår när författaren håller sig till etablerad vetenskaplig fakta, och när det är frågan om hypoteser och spekulationer.

– Om det fanns någon instans som kunde ta på sig att genomföra någon typ av faktagraskning så att man helt enkelt som konsument får lättare att välja litteratur, säger hon. 

Läs även: Det gör sockret med din kropp

Påståenden som kritiseras i hälsoböcker

I debattartikeln i DN kritiserar forskarna påståenden de nyligen stött på i populära hälsoböcker. De skriver att många av böckerna innehåller “uppenbara faktafel” om forskningsläget idag och om människans grundläggande fysiologi.

De skriver:

•  Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda.
• Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning.
• Nej, friska människor får inte ett surt blod.
• Nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.
• Nej, enskilda livsmedel skyddar inte mot depression, Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar.
• Nej, maten i livsmedelsbutikerna är inte så näringsfattig att den behöver kompletteras med tillskott av vitaminer och mineraler.

Läs även: Fakta om diabetes typ 2

Annons
Annons
 

Kriterier för kvalitetsstämpel 

En kvalitetsgranskning skulle hjälpa bokförlag, bokhandlare och bibliotek att skilja ut böcker som håller hög vetenskaplig kvalitet från titlar som borde klassas som skönlitterära.

För att nå upp till kraven på kvalitetsstämpel föreslår forskarna att följande kriterier behöva vara uppfyllda:

• Fakta som läggs fram i boken ska vara korrekta.
• Om enstaka forskningsstudier citeras bör författaren kunna ange på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag.
• Läsaren bör inte uppmanas att ta avstånd från evidensbaserad vetenskap eller sjukvårdens rekommendationer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7157326
  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/debatt/allvarliga-fel-i-manga-bocker-med-rad-om-kost-och-halsa/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 13:57 (5 år sen)

    Hej!
    Kostråden från Livsmedelsverket (SLV) följer WHOs näringsrekommendation med ett undantag. Enligt WHO skall fettintaget vara 15 till 30 procent av det totala intaget medan SLV anger 30 till 45 %. I våra studier fick vi genombrotten under 25 % då alla värden som kroppsfett och blodvärden korrelerade till näringsintaget gick åt rätt håll. Detta betyder att mängden fett inte bör överstiga 45 gram för en 2000 kcal diet under en dag medan intaget idag är 100 g fett. Sänker man fettet ökar man automatiskt intaget av kolhydrater vilket är bra på många sätt. Övriga näringsämnen bör hålla samma mängd som innan. Detta är mycket svårt utan tekniskt stöd vilket vi utvecklade på Huddinge och Sabbatsberg.
    Torwald Åberg
    Näringsfysiolog och författare till boken: Så, löser vi gåtan med det metabola syndromet. Recito förlag, ISBN 978-91-7765-266-3

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 13:00 (5 år sen)

    Låter som något läkemedelsbolagen skulle kunna säga då dessa utmanas till del av rönen om antiinflammatorisk kost och tarmflorans betydelse med vilka bakterier som frodas av olika sorters kost. Men visst det är alltid bra att förtydliga vilka källor och studier som använts. Men ofta hänvisas källor är min upplevelse .. mycket forskning har skett på djur /möss och nya rapporter kommer in hela tiden då en del studier även sker på människor efterhand


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.