Nyhet | Vikt & kost

Därför är det svårare att hålla vikten när man blir äldre

Minskad omsättning av fetter, lipider som de också kallas, i fettväven gör att vi lättare går upp i vikt när vi åldras. Det gäller även om vi inte äter mer eller rör oss mindre, det visar en ny studie från Karolinska universitetet.


Publicerad den: 2019-09-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

fetma
Annons

Forskarna i studien undersökte 54 män och kvinnor i en genomsnittlig period på 13 år. Resultatet visade att omsättningen av lipider i fettvävnadens fettceller minskade över tid - det gällde alla deltagare. Trots att vissa gått upp i vikt, ner i vikt eller bibehållit sin vikt under perioden.

De deltagare som inte kompenserade med ett minskat intag av kalorier ökade i vikt med genomsnitt 20 procent.

I studien undersökte forskarna även 41 kvinnor som genomgått fetmakirurgi, för att se hur lipidomsättningen påverkade deras möjlighet att behålla viktnedgången fyra till sju år efter operationen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Undersökte kvinnor som gjort fetmaoperation

Forskarna kunde då se att det endast var de kvinnor som hade låg lipidomsättning innan operationen som lyckades hålla fast vid sin viktnedgång. Forskarna tolkar det som att dessa kvinnor hade större utrymme att öka sin fettförbränning än de som hade en hög lipidomsättning i början.

– Resultaten pekar för första gången på att faktorer i fettväven styr förändringar i kroppsvikt under åldrande på ett sätt som är oberoende av andra faktorer. Detta kan öppna nya vägar för behandling av övervikt och fetma, säger Peter Arner, läkare och professor vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet och en av studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Ett sätt att snabba på nedbrytningen av lipider i fettvävnaden är att motionera mer, det är känt sedan tidigare. Studien styrker därför de råd om förbättrade matvanor och mer motion efter fetmakirurgi. Det kan nämligen göra att patienten bibehåller viktminskningen under längre tid.

Studien från Karolinska institutet har publicerats i tidskriften Nature Medicine och har gjort i samarbete med forskare på Uppsala Universitet och Université de Lyon i Frankrike.

Annons
Annons

 

 

    Källor

  • Karolinska institutet - https://nyheter.ki.se/ny-studie-visar-varfor-vi-gar-upp-i-vikt-nar-vi-blir-aldre?_ga=2.131846089.774703377.1568192549-1008811044.1568192549

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu