Nyhet | Vikt & kost

Barns BMI avslöjar hur de växer under puberteten

Högt BMI hos barn kopplas nu till minskad tillväxt i längd under puberteten, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Barns BMI avslöjar hur de växer under puberteten
Annons

– Tillväxten speglar hälsan och kan vara ett diagnostiskt instrument som kan avslöja både sjukdomar och psykosocial problematik. Därför är mätning och uppföljning av längd och vikt en av de viktigaste uppgifterna på barnavårdscentraler och inom elevhälsovård, säger Anton Holmgren, doktorand i pediatrik vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och barnläkare med inriktning mot barnendokrinologi och diabetes vid Hallands sjukhus Halmstad.

I sin avhandling har han till exempel sett att det finns ett samband mellan barns BMI och längdtillväxt. Underlaget omfattar uppgifter om 1 901 barns längd och vikt under uppväxten.

– Den minsta pubertetsspurten fanns hos den grupp barn som haft högst BMI i barndomen, ett resultat som inte tidigare kunnat visas i någon studie men som bekräftar många barnläkares kliniska erfarenheter, säger han.

Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//nya-kunskaper-om-hur-barn-vaxer-under-puberteten.cid1595825

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu