Varning för arsenik i kosttillskott

Livsmedelsverket varnar för asiatiskt kosttillskott som innehåller livsfarliga halter arsenik. Det gäller den kinesiska produkten Superior Niu-Huang Chieh-tu-pien, som redan stoppats i Stockholm men som kan finnas till försäljning i andra kommuner.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-17
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

”Den rekommenderade dosen ger en daglig mängd oorganisk arsenik som i värsta fall endast ligger på hälften av lägsta dos som kan leda till döden”, säger toxikolog Leif Busk i ett pressmeddelande.

Det aktuella kosttillskottet är ett av de tre asiatiska kosttillskott med höga halter av arsenik, bly och kvicksilver som Stockholms kommun tidigare i sommar hittade i sin kontroll. Produkterna kan dock finnas kvar i andra kommuner men också på internet.

– Många tror att hälsokostpreparat alltid är nyttiga, och tar några till tabletter för säkerhets skull, säger toxikolog Leif Busk vid Livsmedelsverket.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons