Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmbakterier avgör midjemåttet

Hur mycket du äter är inte det enda som avgör om du blir smal eller tjock. Även tarmbakterier har visat sig ha ett finger med i spelet. Nu funderar forskare på om avföringstransplantationer med ”smala” tarmbakterier kan användas i behandlingen av fetma.
Annons

Det har varit känt sedan tidigare att tarmbakterier påverkar risken för att bli kraftigt överviktig eller få sjukdomar i ämnesomsättningen. Men nu har forskare vid King’s College och Cornell University lyckats visa sambandet mellan de båda, genom att identifiera vilka tarmbakterier som är vanligast hos personer med låg kroppsvikt, rapporterar SVT.

Resultaten publicerades i tidskriften Cell, och kan så småningom leda till att vi får mer personligt anpassade behandlingar mot fetma. I försök fick möss avföringstransplantationer med bakterien. Forskarna kunde då se att mössen gick upp mindre i vikt än de möss som inte fått magbakterien. Det återstår ännu att se om resultatet skulle bli detsamma på människor. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-14 16:29 (9 år sen)

    Hej, Jag skulle vilja vara med i gruppen . Min mage har alltid krånglat med att vara inflammerad och ha ibland förstoppning och sedan diarré. Dessutom har jag försökt med att få bort bakterier från tarmen med silkesmaskens bo avfall. Men det var en dålig lösning på problemet. Fortfarande finns det kvar av bakterier som är så mycket värre än innan jag försökte få bort. Magen värker mera än förut. Med vänlig hälsning
    Monica Karlsson

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-30 17:59 (9 år sen)

    Hjälp!
    Min mage är så extremt stor, vågar inte visa mig!
    Skäms otroligt mycket!
    Hoppas på detsamma som kommentaren före om att få bli försöksperson med tarmbakterier..

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-14 20:15 (9 år sen)

    Hej
    Jag är intresserad av att ställa upp som försöksperson.. Jag testar gärna tarmbaktrtier fr en smal person

  • Avatar 2014-11-10 18:18 (9 år sen)

    Det är redan bevisat och jag skrev om det för 6 år sedan och även senare i en blogg där jag av och till hoppar in. När man ger de goda bakteriestammarna kraftig näring så tillväxer de och efterhand tränger ut dem som avger skadlig näring. Det har praktiserats i mer än 50 år i hela gamla östblocket där läkarna är utbildade på naturmedel.
    De ges också mot alla former av tarmstörningar. Den är en unik mix av fruktooligosackarider från en särskild sort av jordärtskocka som har dessa osmältbara sockerarterna som inte kan tas upp av kroppen, men förbrukas av alla de "goda " bakteriestammarna.
    Är ni intresserade så googla på " Farmakologens blogg " där finns flera artiklar med länkar på samma ämne, samt om transplantation av bakterier via avföring.
    I Tyskland är det populärt som rent bantningsmedel, och som profylax mot cancer i grovtarmen eftersom det drar ut gammal jäsande mat ur tarmfickor också.
    Sackariderna är en form av inulin. Och i koncentrerad form "toppad " heter det då Topinulin.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.