Tarmbakterie bra vid viktnedgång

En studie av forskare vid Katolska universitetet i Leuven i Belgien visar att överviktiga möss som ges en speciell tarmbakterie går ner i vikt. Om liknande studier på människor får samma resultat, kan det ha positiva effekter för fetma och typ 2-diabetes.

Publicerad den: 2013-05-16
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons
Annons
Annons

Möss som fick äta fet mat lade på sig två till tre gånger mer fett än normalviktiga möss. När de feta mössen sedan matades med bakterien var de fortfarande större än de andra mössen, men hälften av övervikten försvann utan någon annan diet.

Bakterien, Akkermansia muciniphila, som i studien gavs till mössen finns naturligt i kroppen, men mängden minskar med övervikt. Tidigare studier har visat att antalet och olika typer av bakterier i tarmen skiljer sig åt mellan överviktiga och normalviktiga personer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2013-09-5 07:49 (8 år sen)

  Jag skulle gärna prova det eller om det ska bli en studie i Sverige deltar jag gärna i den.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2013-05-31 17:28 (8 år sen)

  Den moderna maten i kombination med diverse läkemedel, antibiotika m.m. slår ut vår goda tarmflora. Man kan då få en annan mikroflora som avger skadliga ämnen, eller och omvandlar näringen till fett istället för till energi.
  Det är docka enkelt att avgifta och återfå en god tarmflora bestående av ett brett spektrum av samtliga av de " goda bakterierna " som annars medverkar till både immunförsvaret, antiallergiskt, antiinflammatoriskt m.m.
  Koncentrat av speciell sort av jordärtskocka + blåstång gör just detta. Det passerar ned i grovtarmen där det i sin helhet blir näring åt de goda bakterierna som efterhand via sin tillväxt tränger ut dem som avger de skadliga ämnena.
  Det heter Topinulin aktiv, finns också mot högrisk för diabetes.
  Ges i många länder inom vården mot alla former av tarmstörningar och mot fetma, samt överviktiga diabetiker.
  IBS, UC och Crohns är andra grupper det ges till.
  Slemskiktsbildande. Det bildas en skyddsbarriär av slemskikt på tarmens innerväggar som skyddar mot irriterande ämnen. Under en kur hinner tarmen avlastas och vanligen normaliseras.
  I takt med att de goda bakterierna tillväxer, avger dessa alla de viktiga näringsämnen vi behöver, samt antiinflammatorisk smörsyra. Immunförsvaret får en kraftigt förstärkning dessutom.
  I Flera länder som Tyskland är det ansett som det enda hälsosamma bantningsmedlet, stabiliserar blodsockret, tar bort sug efter sött och annat, ger mättnadskänsla så det underlättar viktreducering.
  Enkelt att läsa mer om googla på Topinulin aktiv tusentals träffar.

 • Avatar Tidigare användare 2013-05-18 11:43 (8 år sen)

  Om det ska bli en studie i Sverige deltar jag gärna i den.

 • Avatar Tidigare användare 2013-05-17 11:28 (8 år sen)

  Intressant iakttagelse - ser med nyfikenhet fram emot mera information.

 • Avatar Tidigare användare 2013-05-17 10:16 (8 år sen)

  Ska det ske test av bakterien på folk i Sverige? ISF vill jag vara med....Mvh Maria Moberg mobsay@hotmail.com

 • Avatar Tidigare användare 2013-05-17 05:32 (8 år sen)

  Vill gärna köpa eller veta var de bakterierna finns :) har krissituation med 20 kg övervikt ;(

 • Avatar 2013-05-16 18:26 (8 år sen)

  Var kan man fixa bakterien om man vill behandlad av det mot fetma