Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rekommendationer för intag av D-vitamin

D-vitamin är viktigare för hälsan än vad man tidigare har trott. Idag kommer Livsmedelsverket med nya råd om D-vitaminintag, men redan nu kan man se alla försäljningen av kosttillskott med D-vitamin slagit alla rekord.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-04

Annons

Enligt Livsmedelsverkets undersökning av svenskarnas kostvanor från 2010-2011 får vi i snitt i oss sju mikrogram D-vitamin per dag genom den mat vi äter. Men skillnaden mellan de olika åldersgrupperna är stor. Unga vuxna har lägst intag av D-vitamin.

Nu kommer rekommendationerna att innebära att även vuxna bör få i sig samma mäng som tidigare gällde små barn, gravida, samt äldre – det vill säga tio mikrogram. För personer över 74 år rekommenderas dubbelt så mycket.

– Bakgrunden är att ny forskning visar på positiva effekter av D-vitamin. Hittills vet vi helt säkert att D-vitamin behövs för att bygga upp skelettet, men vi granskar om det även finns andra samband, säger Irene Mattisson, chef för risk- och nyttovärderingsavdelningen vid Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-7 07:50 (11 år sen)

    Sedan jag började med extra D-vitaminer så sover jag mycket bättre! Bra om något för mig som vaknade var annan timme, och vem kan hålla sig frisk utan bra sömn?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.