Livsmedelsverket vill ha maxvärden för kosttillskott

Vitaminer och mineraler är livsviktiga, men de kan vara skadliga i för höga doser. Därför vill nu Livsmedelsverket införa maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler. På så sätt kan konsumenterna skyddas från skadliga halter, menar myndigheten. 


Publicerad den: 2020-03-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

kosttillskott - vitaminer - mineraler - piller
Annons

– Det blir säkrare för konsumenterna om kontrollen kan stoppa kosttillskott med för höga halter och maxgränserna är en förutsättning för det , säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket. i ett pressmeddelande. 

För att Livsmedelsverket ska kunna stoppa kosttillskott som innehåller alldeles för höga halter måste det finnas maxgränser. 

Vidare menar myndigheten att det är viktigt att alla kommuner utgår från likvärdiga bedömningar, då det är kommunernas livsmedelskontroll som ansvarar för kontrollen av företag som tillverkar och säljer kosttillskott. 

– När kommunerna har maxvärden att utgå ifrån ökar chanserna för likvärdiga bedömningar, säger Astrid Walles Granberg, i pressmeddelandet. 

Förslaget skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020.

 

Annons
Annons

  Källor

 • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-foreslar-maxvarden-for-vissa-vitaminer-och-mineraler-i-kosttillskott

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-03-15 00:39 (17 månader sen)

  Finns det uppgifter om hur många som skadats av kosttillskott? Några vetenskapliga belägg? Det måste väl finnas för att överhuvudtaget sätta igång ett sånt spektakel.

 • Avatar Tidigare användare 2020-03-12 22:38 (17 månader sen)

  Och VEM har dött av kosttillskott? Snälla LÄGG AV! Mer människor dör av dessa sinnessjuka mediciner än rena rama kosttillskott. Bara låt våra rättigheter VARA och låt oss vara FRISKA!!

 • Avatar Tidigare användare 2020-03-11 15:03 (17 månader sen)

  Livsmedelsverket borde inte lägga sig i sådant som de inte har kunskaper om. De kan i stället ta itu med alla giftiga färgämnen som finns i skolmedicinens piller, bl. a. Azofärg !