Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livsmedelsverket: Nu blir det lättare att få i sig D-vitamin 

D-vitamin är nödvändigt för kroppens omsättning av kalk och fosfat, och är därför viktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Men det är många i Sverige som inte får i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Därför kommer nu flera livsmedel berikas med vitaminet, meddelar Livsmedelsverket.  


Publicerad den: 2018-04-18

Annons

Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för vitamin D, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Dessutom kan kroppen bilda eget D-vitamin när vi är ute i solen under sommarhalvåret.  

Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt, och de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi nordbor behöver få i oss mer D-vitamin från maten så att nivåerna av vitaminet även ska vara tillräckliga under vinterhalvåret, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.  

Från 16 maj i år kommer därför fler livsmedel berikas med D-vitamin, meddelar Livsmedelsverket. Dessutom ska nivåerna i flera produkter höjas jämfört med tidigare nivåer. Framför allt är det fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk som till exempel havredryck samt flytande margarin och matfettsblandningar som det handlar om.

Annons
Annons

– Nu när fler produkter berikas blir det lättare att få i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. 

LÄS MER: Vad är vitaminer?

Långvarig brist på D-vitamin kan ge benuppmjukning 

Bra för: D-vitamin (kalciferol) är nödvändigt för kroppens omsättning av kalk och fosfat och därför viktigt för ett starkt skelett och starka tänder. 

Bristsymptom: Långvarig brist kan ge benuppmjukning hos vuxna och engelska sjukan med missformat skelett hos barn. Aktuell forskning visar att underskott av vitamin D även verkar ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar. 

Annons
Annons

Finns i: Fet fisk, berikad mjölk, berikat matfett, ägg, kött. Kroppen kan även bilda eget D-vitamin när vi är ute i solen under sommarhalvåret. 

Rekommenderad daglig dos: Vuxna 10 mikrogram och 20 mikrogram för vuxna över 75 år eller personer med begränsad solexponering. Ett gott D-vitaminintag kan vara svårt att tillgodose via kosten, under sommarmånaderna är solen en viktig källa till D-vitamin. 

Förgiftning: Överskott av vitamin D lagras i fettväven. Vuxna ska inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag. Höga doser av kan ge höga nivåer av kalcium i blodet, inlagring av kalcium i njurarna och njursvikt. 

Fiender: Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som kan brytas ned genom oxidation. 

Läs mer om olika vitaminer: Vitaminguide

Dessa grupper rekommenderas kosttillskott med D-vitamin: 

  • Alla barn under två år 
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk 
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska 
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus 

Källa: Livsmedelsverket  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nu-blir-det-lattare-att-fa-i-sig-d-vitamin-fler-livsmedel-berikas

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons