Hälften av alla svenskar kan lida av D-vitaminbrist

Minst halva Sveriges befolkning kan behöva mer D-vitamin på vintern, konstaterar forskare. Men att äta vitamintillskott är inte nödvändigtvis lösningen.

Publicerad den: 2015-03-18
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

När forskare vid Göteborgs universitet analyserade blod från 500 blodgivare i staden visade resultaten att hälften av personerna hade låga D-vitaminnivåer under vinterhalvåret. Brist på D-vitamin har kopplats till en ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros (MS), hjärt- och kärlsjukdom, cancer och nedstämdhet. D-vitamin bildas i huden när vi exponeras för solljus, men mörka vintrar i Norden leder alltså till vitaminbrist. Men enligt Göran Oleröd, en av forskarna bakom studien, är det inte säkert att vitaminpreparat kan råda bot på problemet.

– Solhöjden och därmed ljusintensiteten varierar kraftigt över året. Under sommaren bildas tillräckligt med D-vitamin redan efter en kortare tid i solen, men under vintern är solljuset helt otillräckligt. Dessutom tycks många multivitaminpreparat ge endast en begränsad effekt på grund av en låg dos D-vitamin. Samtidigt finns studier som visar att alltför höga doser av D-vitamin i vitaminpreparat kan vara skadliga, säger han i ett pressmeddelande från universitetet.

Solsemester höjde nivån av D-vitamin

Studien visade endast ett svagt samband mellan intag av D-vitamintillskott och ökad nivå av D-vitamin, och då enbart under vinterhalvåret. Däremot ökade solsemestrar D-vitaminnivåerna rejält.

Annons
Annons

– Individer som den senaste månaden semestrat på sydligare breddgrader eller solat solarium hade signifikant högre D-vitaminnivåer, medan övervikt och rökning var kopplade till lägre nivåer, säger forskaren Eva Klingberg.

Tidigare i veckan rapporterade flera medier om att även höga D-vitaminnivåer kan vara skadliga och ge en ökad risk för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdom.

– Jag hoppas att man kommer att använda den här informationen för att ställa sig frågan om vi verkligen ska äta vitaminer och kosttillskott som om de vore godis, sa professorn Peter Schwartz då till SVT. 

Annons
Annons

Äter du extra vitaminer under vintern eller undviker du vitamintillskott? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons