Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetma kan sänka D-vitaminhalt

Annons

Enligt en internationell studie kan fetma leda till att halten av D-vitamin i blodet sänks. En ökning av BMI-värdet med tio procent leder till en minskning av halten D-vitamin i blodet med drygt fyra procent. Däremot leder inte brist på D-vitamin till att man blir fet.

– Ett intressant fynd, men det behövs mer forskning innan vi vet om det finns skäl att göra några särskilda rekommendationer om tillskott av D-vitamin just till feta personer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, som är en av de ansvariga för studien, till UNT.

Studien, som har publicerats i tidskriften PLOS Medicine, omfattar 100 000 personer i USA och Europa, varav drygt 2 000 i Uppsala. Forskarna har tittat på sambanden mellan deltagarnas BMI, D-vitaminhalter i blodet och olika genetiska varianter som har samband med D-vitaminhalten i blodet respektive fetma.

Annons
Annons

– På detta sätt kan vi visa att ett högt BMI sänker halten av D-vitamin i blodet, medan däremot en låg halt D-vitamin inte orsakar ett högt BMI. Det finns alltså inga skäl att tro att feta personer kan gå ner i vikt genom att ta tillskott av D-vitamin, säger Michaëlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.