Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gröna blad kan motverka AMD

Att tappa synen är mångas stora skräck. Åldersförändringar på gula fläcken i ögat kan göra att du i praktiken nästan blir blind. Men studier visar att det kan gå att motverka åldersförändringar genom att äta rätt.


Publicerad den: 2014-10-27

Gröna blad kan motverka AMD
Annons

– Studier visar att en del personer blir hjälpta av att äta mycket gröna bladgrönsaker som spenat eller olika sorters sallat, säger ögonspecialisten Björn Steen.

Anledningen till att just gröna blad kan hjälpa mot åldersförändringar på gula fläcken, eller AMD (Age-Related Macular Degeneration) är grönsakernas sammansättning av flera nyttiga ämnen. Spenatblad till exempel innehåller såväl antioxidanter som mineraler som till exempel magnesium. De här ämnena motarbetar i sin tur de fria syreradikalerna, som kan orsaka skador på kroppens celler och göra att man drabbas av infektioner eller sjukdomar. När Björn Steen ska ge kostråd till den som vill minska risken för att drabbas av AMD är det just gröna blad som han återkommer till.

– Just nu pratas det mycket om att till exempel blåbär skulle vara effektivt. Och det finns säkert mycket som är nyttigt i blåbär men effekterna har fått alldeles för stora proportioner. Det finns någon enstaka studie som pekar på nyttan av både det ena och det andra, men det enda som forskarna verkar vara överens om är just bladgrönsakerna, säger han.

Annons
Annons

"Man måste vara källkritisk"

Björn Steen tror inte heller på de studier som rekommenderar fet fisk mot synnedsättning. Nyligen presenterades nämligen data att omega 3 och zeaxanthin, som finns i fisk, inte hade någon påvisbar effekt vid AMD.

– Det finns inga riktiga vetenskapliga belägg för att fisk skulle vara bra mot AMD. Det går mycket trender i hälsobranschen, och man får försöka vara lite källkritisk och kolla efter flera studier som pekat på samma sak, säger han och tipsar intresserade att fördjupa sig i studien AREDS (Age-Related Eye Disease Study) och AREDS 2.

I dag har nästan en halv miljon svenskar åldersförändringar på gula fläcken, en sjukdom som kan leda till att du bara får ledsyn. Därmed är sjukdomen en av de vanligaste orsakerna till allvarlig synnedsättning hos äldre patienter i västvärlden.

– Man kan säga att du blir funktionellt blind. Du behåller ditt perifera seende, men det centrala försvinner, så du kan inte se tillräckligt mycket för att till exempel läsa en bok eller fylla i blanketter.

Annons
Annons

Så testar du själv om du har AMD

Du kan själv testa om du börjar få förändringar genom att hålla för ena ögat när du läser eller tittar på teve. Märker du att bokstäverna är förvrängda eller att du ser suddigt ska du med en gång uppsöka ögonläkare. Den vanligaste varianten av AMD, den torra typen, finns det idag ingen behandling mot, men risken för synnedsättning av våt AMD kan minska till viss del med rätt kost. Och Björn Steen tycker inte att man behöver göra det så svårt för sig när det gäller att få i sig rätt ämnen.

– Man kan ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt att köpa de dyraste kosttillskotten när alla ämnen du behöver finns i vanlig spenat och olika sallatsblad, säger Björn Steen. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.