Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Jodbrist

Jod är ett mycket viktigt spårämne som behövs för att sköldkörteln ska kunna producera livsviktiga hormoner. Förutom joderat bordssalt utgör mejeriprodukter och mager fisk viktiga jodkällor.


Uppdaterad den: 2023-08-31

Annons

Vad är jodbrist?

Jod är ett mycket viktigt spårämne sombehövs för att sköldkörteln (tyreoidea) ska kunna producera livsviktiga hormoner (tyreoideahormoner). Jodbrist uppkommer om intaget via kosten är för litet.

Jodbrist var inte ovanligt i Sverige förr i tiden. 1936 började man därför tillsätta jod i bordssalt. Allvarlig jodbrist är numera ovanligt i Sverige, men förekommer fortfarande runt om i världen.

Adekvat jodintag är viktigt för att förebygga sjukdomar i sköldkörteln. 

Annons
Annons

Vad händer när kroppen får för lite jod?

Om kroppen får för lite jod, försöker den att behålla så mycket jod som möjligt i sköldkörteln. Om bristen blir långvarig går det ut över produktionen av sköldkörtelhormoner, och ämnesomsättningen blir låg. Om detta sker hos en gravid kvinna kan fostret få allvarliga, bestående utvecklingsstörningar i hjärnan och resten av nervsystemet. Hos äldre barn och vuxna leder kronisk jodbrist påverkan på sköldkörtel och ämnesomsättning.

Förstoring av sköldkörteln, struma, som kan uppstå i samband med jodbrist, är ett uttryck för att kroppen försöker producera tillräckligt med sköldkörtelhormoner och försöker kompensera detta genom att öka storleken på själva körteln.

Diagnos

Det finns inget bra prov för att se hur mycket jod en person får i sig. Om det är troligt att man har jodbrist, kan man få lämna blodprov för att kontrollera sköldkörtelhormoner och ämnesomsättning.

Jodbrist kan misstänkas hos dem som äter väldigt lite eller inga livsmedel som innehåller jod. Jod finns förutom i joderat bordssalt, i animaliska produkter, fisk och mejeriprodukter. Veganer kan därför löpa större risk. 

En stor del av jodintaget i Sverige kommer från mjölk och mejeriprodukter. Mager fisk utgör en annan viktig jodkälla i den svenska kosthållningen. Det finns också en del jod i ägg. Joderat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. 

  • Rekommenderat dagligt intag (Livsmedelsverket):
    • Spädbarn 6–11 månader: 50 mikrogram
    • Barn 12–23 månader: 70 mikrogram
    • Barn 2–5 år: 90 mikrogram
    • Barn 6–9 år: 120 mikrogram
    • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
    • Gravida: 175 mikrogram
    • Ammande: 200 mikrogram
Annons
Annons

Behandling av jodbrist

Det viktigaste är att förhindra att tillståndet uppstår. Det är särskilt viktigt att förhindra jodbrist hos gravida och ammande som har ökat behov.

Behandlingen är att få i sig tillräckligt med jod via kosten. Det finns även kosttillskott att ta om tillräckligt intag via kosten inte är möjligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.