Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kost & dieter

Vi sväljer mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan

Så mycket som fem gram plast per vecka kan en person få i sig genom helt vanlig mat. Det motsvarar vikten av ett kreditkort. En ny forskningssammanställning visar att det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker, skriver SVT Nyheter.


Publicerad den: 2019-06-14
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Vi sväljer mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan
Annons

Australiensiska forskare har på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, sammanställt resultatet av 52 publicerade vetenskapliga studier om människors intag av plast.

Resultatet visar att en person får i sig ungefär en kvarts kilo plast per år. Det handlar om det som kallas för mikroplaster, det vill säga små plastbitar som är upp till fem millimeter stora. De kan vara producerade i sin storlek från början, men de kan också ha blivit små lösa partiklar på grund av slitage eller nedbrytning.

Finns i dricksvatten

Varje vecka får en person i genomsnitt i sig 1 769 plastpartiklar. De mesta får vi i oss genom vattnet vi drick, vilket inkluderar grund-, yt-, kran- och flaskvatten.

Annons
Annons

– Det är väldigt tydligt att mikroplaster är ett globalt problem. Även om länder sopar rent framför sin egen dörr, betyder det inte att dessa mikroplaster inte kan komma in från andra håll, säger en av forskarna som gjort sammanställningen, Kala Senathirajah, till CNN.

Mikroplaster i skaldjur

Skaldjur är en annan källa till de plastpartiklar vi människor får i oss. I genomsnitt 182 plastartiklar i veckan, vilket motsvarar ungefär 0,5 gram. Orsaken är att skaldjur befinner sig i plastförorenade vatten och själva sväljer plastpartiklarna under sin livstid.

Öl och salt är andra källor till mikroplaster.

– Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF till SVT Nyheter.

Annons
Annons

Hälsorisker fortfarande oklara

Hur påverkas människor av mängden plast i kroppen? Frågan är fortfarande obesvarad. Forskare tror att riskerna och påverkan på hälsan är värre än vad man tidigare anat.

Den mängden plast som producerats under de senaste 20 åren är lika stor som den totala mängden under hela världshistorien. En tredjedel av detta har hamnat i naturen.

 

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-vi-far-i-oss-mikroplast-motsvarande-ett-kreditkort-i-veckan

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons