Nyhet | Kost & dieter

Vi får i oss fler kalorier idag än för 30 år sedan


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-07-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Sedan 1980-raket har svenskarnas kostvanor förändrats dramatiskt. Den mat vi äter idag innehåller 10 procent fler kalorier än 1980. Alarmerande siffror menar en fetmaforskare. Idag äter svensken lyxigare mat med mer grönsaker och kött, men vi äter också mer onyttigt, skriver Dagens Nyheter (TT).

– Den här typen av konsumtionsökning har man inte riktigt kunnat visa förut. Det är ju väldigt alarmerande om det stämmer. Kombinationen av att vi svenskar äter mer och rör oss mindre ökar ju risken för att fler ska utveckla fetma, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet och chef för Rikscentrum för svår övervikt hos barn.

Annons
Annons

Förutom att vi äter mer har även stillasittandet ökat, både på jobbet och hemma.

Uppgifterna är hämtade från en rapport gjord av Jordbruksverket om hur matkonsumtion och näringsinnehåll i maten utvecklats mellan 1980 och 2009. Rapporten visar även goda nyheter, som att grönsakasätandet fördubblats och att fruktkonsumtionen har ökat med 10 procent. Det är tecken på att de kostrekommendationer som matats ut haft en viss effekt på befolkningen.

Dock har det skett en tydlig ökning av svenskarnas konsumtion av läsk, sötsaker och alkohol. Godisätandet av bland annat ökat med 50 procent de senaste 30 åren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons