Nyhet | Kost & dieter

Vi dricker mer öl och vin - men konsumerar mindre alkohol

Svenskarna konsumerar mindre alkohol jämfört med 2017. Bland annat beror det på att det blivit dyrare att handla utomlands, anser utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.


Publicerad den: 2019-03-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

puff_Fallbeskrivning-Alkoholberoende-mamma-Berit.jpg
Annons

 

Förra året drack varje svensk över 15 år i genomsnitt cirka 8,8 liter ren alkohol, enligt preliminär statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Ifjol minskade konsumtionen av alkohol med 2 procent, jämfört med 2017 och det beror bland annat på kronans ställning på marknaden. Det har helt enkelt blivit dyrare att handla utomlands och därför väljer svenskarna att handla på Systembolaget istället, menar Björn Trolldal, utredare på CAN som intervjuats i Sveriges Radio. 

Annons
Annons

En trend som håller i sig

Samtidigt är den minskade alkoholkonsumtionen är inget nytt, det är en trend som pågått under många år.

– Om vi ser tillbaka på en tioårsperiod så ser vi en minskning av konsumtionen med sju procent men jämfört med året innan 2017 så är minskningen två procent. Så att, det är en del av en längre trend som har pågått under flera år, säger Björn Trolldal, till Sveriges Radio.

Tydligast syns minskningen hos unga. Men alkoholkonsumtionen minskar även hos den vuxna befolkningen, vilket kan bero på den rådande hälsotrenden, att vi inte har tid att dricka alkohol, enligt Björn Trolldal.  Även internet och sociala medier kan ha en inverkan, menar han.

– Man kan ju dokumentera vad vi gör, säger han till radion.

Bytt spriten mot vinet

Svenskarna har även gått från att mest drick sprit till att istället välja vin och öl.

– Speciellt vinkonsumtionen har stigit under en lång följd av år, säger Björn Trolldal till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7167849

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu