Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vi bör äta mer grönsaker

Världshälsoorganisationen rekommenderar alla vuxna i världen att äta minst 400 gram frukt och grönt om dagen. Det innebär att världens alla vuxna måste fördubbla sin konsumtion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-13

Annons

Det visar en ny studie som gjorts av Forskningscentret Nutrilite Health Institute. Institutet har låtit 200 000 personer svara på frågan om hur mycket frukt och grönt de äter. Resultaten visar att vi äter för lite frukt och grönt.

Inte heller i Sverige, där svenska Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt om dagen, uppfyller vi rekommendationerna.

Enligt Livsmedelsverket senaste matvaneundersökning lever endast två av tio svenskar upp till målet.

Annons
Annons

– Om du inte äter den rekommenderade mängden får du inte i dig alla näringsämnen som du behöver. Studier visar att den som äter lite frukt och grönsaker löper större risk för hjärt– och kärlsjukdomar och därmed riskerar ett kortare liv, säger Eva Warensjö Lemming från Livsmedelsverket.

Snittsvensken äter 300-350 gram frukt per dag.

Är du duktig på att äta frukt och grönt? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.