Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårt matval påverkar klimatet

Annons

Det vi stoppar i oss har nästan lika stor betydelse för klimatet som vårt resande. Naturvårdsverket kartlade nyligen konsumtionens klimatpåverkan och där framgår det att resandet, boendet och maten ungefär står för lika stora andelar av medelsvenskens utsläpp av klimatgaser. Enligt Naturvårdsverket orsakar svenskens ätande omkring två ton klimatgaser årligen, vilket inte är långt ifrån de gaser som resandet utgör, 2,5 ton.

Nyligen presenterades en svensk forskarstudie som visar att en måltid med proteinrika livsmedel, som nötkött och ost, kan ha 30 gånger större klimatpåverkan än livsmedel som baljväxter, ägg och fågel. Enligt Naturvårdsverket finns det vissa saker man kan tänka på för att välja klimatsmart mat. Bland annat bör man minska köttkonsumtionen, välja fågel och gris före nötkött som har störst klimatpåverkan, äta mer baljväxter som till exempel ärtor, bönor och linser, samt äta mer frukt och grönsaker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.