Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenskarna äter mest godis i världen

Annons

Svenskarna är världsmästare på att äta godis. I genomsnitt äter svensken sjutton kilo godis per person och år, medan den genomsnittliga EU-medborgaren äter sju kilo per år. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det menar journalister och författarna Andr&eacute Persson och Thomas Hedlund, som skrivit boken ”Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.
– Hur kommer det sig att svenskarna äter mest godis i världen? Och varför pratar ingen om det? I dag äter vi 50 kilo socker per person och år i Sverige – tre gånger mer än vad WHO rekommenderar - och 25 procent av det sockret kommer från godis. Då tycker vi att man ska starta en debatt om detta, säger Andr&eacute Persson till Dagens Nyheter.

Id&eacuten till boken fick författarna i påskas, under den helg som är en religiöst-kulturellt präglad högtid, men som i svensk tappning blivit årets största godisätarhelg. Författarna menar att högtiderna när svenskarna frossar i godis börjat bli rätt många, som till exempel halloween, påsk, jul, midsommar, hela semestern, fredagsmys och lördagsgodis.
– Vi hoppas att den här boken väcker debatten om att vi faktiskt får i oss ohälsosamt mycket socker, säger Andr&eacute Persson i TV4 Nyhetsmorgon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons