Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenskar äter allt mer frukt

Annons

Svenska folket har blivit allt bättre på att äta frukt. I snitt äts nu nästan de fem portioner frukt och grönsaker per dag som rekommenderas, visar en ny undersökning enligt Uppsala Nya Tidning. Studien, publicerad i Food &amp Nutrition Research, visar att svenska män i genomsnitt äter 4,7 portioner frukt och grönt. Kvinnor äter något mer och når upp till i snitt 5,4 portioner. Det är en ökning med nästan två portioner per man och dygn och en portion mer per kvinna, jämfört med en kartläggning som Livsmedelsverket gjorde i slutet av 1990-talet.

Forskning visar att hög fruktkonsumtion har positiva hälsoeffekter som till exempel minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket alla att äta minst ett halvt frukt och grönsaker per dag, fördelade på minst fem portioner.

Annons
Annons

Den nya undersökningen omfattar totalt 1 300 personer över 18 år runtom i Sverige. Det framkommer även att de som motionerar lite även äter mindre frukt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.