Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk studie på 5:2-metoden

I oktober startar professor Kerstin Brismar, endokrinolog och diabetesläkare, en studie på den omskrivna fastemetoden 5:2, där man halvfastar ett par dagar i veckan. Metoden har i media kritiserats för att framkalla ätstörningar och rent av vara farlig. Men enligt Brismar är metoden ofarlig.
Annons

I veckan fick hon, inte helt oväntat, medhåll från Michael Mosley, den brittiske läkare och medicinjournalist som gjort metoden känd.

– Enligt experterna finns det ingen evidens för att fastemetoden skulle ge ätstörningar, säger Michael Mosley till Dagens medicin. Fasta praktiseras i hög grad av till exempel muslimer, judar och hinduer och grupper som inte är kända för att ha särskilt mycket anorexi.

Vid fasta sjunker blodsocker, insulin och det insulinliknande tillväxthormonet IGF-1 och därmed minskar bränsletillförseln till cellerna. Det ska ge cellerna möjlighet till reparation i stället för tillväxt och celldelning.

Annons
Annons

I Storbritannien har intresset för 5:2 varit stort inom läkarkåren enligt Mosley. Många föreslår det för sina patienter och diabetologerna ser det som något att satsa på. I Sverige är det än så länge annorlunda.

– Mina kollegor ser det som bara ännu en diet som kommer och försvinner, det har jag att kämpa mot, konstaterar Brismar.

Den svenska studien görs på normalviktiga, överviktiga och på personer med diabetes.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-30 18:47 (10 år sen)

    jag 2:5-ar flexibelt.
    I: hungrig morgon...äter
    II: ej -"- halvfastar
    + att jag ej tar socker
    äter fett kött osv
    Hans Nyström

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-5 07:28 (11 år sen)

    Även i christna orthodoxer där jag växte finns sånt fasta men jag har aldrig sett ätstörningar. om det ska bli en studie i Sverige deltar jag gärna i den.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-5 02:55 (11 år sen)

    Jag påbörjade en bantningskur redan i december 2012 då jag vägde 96 kg på mina 157 cm,alltså en rejäl övervikt.
    Jag kom på själv att jag skulle fasta 1 dag i veckan.
    Det har gått jättebra men det är viktigt att jag alltid tänker på att dricka ordentligt under fasttagen.
    Nu i början på september 2013, har Kag gått mer till 79,5 kg,det bör poängteras att jag lade om min onyttiga kosthållning samt skaffade en hund som jag motionerar med flera gånger om dagen, i ur och skur går jag!
    Jag har inte förlorat nämnvärt med muskelmassa tack vare motionen men behållit min förbränning på topp så jag kan t.o.m. unna mig lite extra gott en dag i veckan utan problem. Ganska roligt att denna metod som fungerat så bra för mig kommer som en nyhet nu!
    Jag har som mål att gå ner till 75kg i december 2013. Då är jag nöjd tills vidare men mitt slutmål är att gå ner till 60-65 kg.
    Det har varit ett utmärkt sätt att på ett sunt och förhållandevis lätt sätt att tappa vikt utan att svälta sig eller följa massa underliga kostomläggningar, jag äter vanlig mat om än i något mindre portioner än förr och har tagit bort alla onödiga bullar och kakor.
    Jag rekommenderar varmt denna metod och är övertygad att den passar de flesta.
    Fastlandet var bara jobbigt de första gångerna, sedan blir det en vana.
    M.V.H
    Cristina S

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-5 01:16 (11 år sen)

    Behöver du äta så ofta, har du en dietstörning. Undersök detta, för om du äter rätt kost, dippar inte blodsockret på detta sätt. Pröva komplexa kolhydrater och sockerfria produkter ska du se att du blir gladare.

  • Avatar 2013-09-4 22:54 (11 år sen)

    Eller är det dom som är i riskzonen för ätstörningar som dras till denna metoden?

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-4 15:21 (11 år sen)

    Tror inte detta är så bra om man är känslig. Jag måste t.ex. äta var 4e timme för att inte få blodsockerdipp och må dåligt, bli arg, irriterad, etc. Så mår man redan skitbra och inte har psykiska eller fysiska problem är det nog en ok diet..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.