Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie visar på risker med mycket kaffe

Att dricka mycket kaffe kan innebära hälsorisker, särskilt för unga. Detta enligt ny amerikansk forskning. Forskarna har följt cirka 45 000 män och kvinnor som fått svara på regelbundna frågor om bland annat mat och dryckesvanor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-19

Annons

De som var under 55 år och drack mer än 28 koppar i veckan hade hela 50 procents ökad risk att dö, under den tid som studien pågick.

Vad som orsakat den ökade dödligheten svarar inte studien på, men enligt studien finns det ett samband.

Tidigare studier har visat att kaffe snarare minskar risken att dö i förtid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 07:26 (11 år sen)

    Ja, jag tycker nog allt att det varit lite si se5de4r pe5 cappu-fronten de4rhemma pe5 sitonse! Har ve4l f6verlag inte varit se5 mycket espresso-kaffe, kaffemaskinen har ste5tt avste4ngd he4r ganska mycket till ff6rdel ff6r aeropressen och den de4r porslinsgrejen. Se5 ne4r man ve4l beste4llt en cappu de5 tar det en evighet att fixa till malningsgrad och grejer och det hela slutade i alla fall sist med att cappun hamnade i vasken och det blev aeropress e4nde5. Nu kom sanningen fram =)

  • Avatar 2013-08-19 16:44 (11 år sen)

    SYND att studien inte säger mera, man kan inte dra konkreta slutsatser av den i en enda fråga faktiskt.
    Jag är 72 år, sedan min ungdomstid från 15, har jag aldrig druckit mindre än ca 2,5 liter zoega ( starkt ) kaffe dagligen, ofta betydligt mera. Jag har aldrig någonsin haft minsta besvär av detta, inte heller med sömnen.
    OM jag inte får kaffe, kan jag få en lättare huvudvärk däremot.
    Min läkare är något förvånad över mängderna, men om jag mår bra av det så tål jag det säger han.
    Det är ju högst individuellt naturligtvis, och en tillvänjelse, man kan undra om det var endast helt friska individer som omfattades av studien t.ex. ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.