Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sportdrycker saboterar träningen

Annons

Sportdrycker är inte bra om man sportar, och det är i synnerhet inte bra om man försöker gå ner i vikt. Enligt Bengt Saltin, professor i fysiologi, kan sockertillförseln som sportdryck ger förstöra hela träningspasset. Men samtidigt visar färska siffror från Sveriges Bryggerier att försäljningen av sportdrycker har exploderat. Ifjol såldes 14,7 miljoner liter sport- och energidrycker, vilket är två miljoner mer än 2007.

Bengt Saltin, som jobbar som rådgivare till Sveriges olympiska kommitt&eacute och en av Sveriges främsta experter på träning och idrottsrelaterade frågor, är&nbspinte positiv till den ökade försäljningen av sportdrycker. Han menar att genom att hälla i sig en sockerstinn dryck efter träningen stannar förbränningen av.
– Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck direkt efter ett träningspass tar bort effekten av passet. Och då kan man lika gärna stanna kvar i soffan, säger Bengt Saltin.

Annons
Annons

Han medger dock att det i vissa fall kan vara lämpligt med energidrycker, som till exempel i samband med långa motionslopp som Stockholms Maraton.
– Om du tränar för ett motionslopp som tar en timme eller mer, då är det adekvat och riktigt att dricka sportdrycker under det loppet, men inte under träningen, säger Bengt Saltin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.