Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Riskfyllt bekämpningsmedel på var femte citrusfrukt

En av fem citrusfrukter har spår av ett bekämpningsmedel klorpyrifos, vilket är ett ämne som EU-kommissionen vill förbjuda. Det visar tester som Livsmedelsverket gjort, rapporterar SVT Nyheter. 


Publicerad den: 2019-12-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

citrus fruits
Annons

Bekämpningsmedlet klorpyrifos kan påverkar nervsystemet. Vid höga doser av ämnet kan det även ge akuta effekter som illamående, magsmärtor och huvudvärk. I nya studie har man även sett resultat som tyder på att klorpyrifos även kan påverka hjärnans utveckling hos barn som utsatts för bekämpningsmedlet under fosterstadiet och uppväxten.

Enligt Livsmedelsverket har användning av klorpyrifos som växtskyddsmedel aldrig varit tillåten i Sverige, då det inte ansetts vara tillräckligt säkert.  Andra EU-länder där det inte är tillåtet att använda Klorpyrifos är bland annat Danmark, Finland och Tyskland.  Men bekämpningsmedlet används i andra länder, både inom EU och utanför EU.

Klorpyrifos fanns på apelsiner från Spanien

Enligt Livsmedelsverkets tester fanns bekämpningsmedlet bland annat i mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien.

Inget test visade dock på nivåer över det nu gällande gränsvärdet. Men enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, går det inte att sätta en säker nivå för när ämnet kan ge hälsoeffekter.

När forskare på Karolinska institutet granskade ämnet kom de fram till att även mycket låga doser är mer riskabelt för människor än vad man tidigare trott.

EU-kommissionen vill nu därför förbjuda klorpyrifos

EU-kommissionen vill nu därför förbjuda klorpyrifos inom EU, och i slutet av veckan ska förslaget röstas igenom av EU:s medlemsländer, rapporterar SVT Nyheter.

Livsmedelsverket menar dock att man inte ska vara orolig om man ätit mycket citrusfrukter.

– Jag förstår att man kan känna sig orolig, men personligen är jag inte det. I den här typen av studier finns det många osäkerheter gällande effekter och exponering. Men eftersom de här osäkerheterna finns är det bättre om användningen upphör nu, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket till SVT.

Får inte finnas på ekologiska produkter

Enligt Livsmedelsverket får inte bekämpningsmedlet klorpyrifos finnas i ekologiska produkter, och det gäller ekologiska produkter från alla länder.

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skadligt-bekampningsmedel-pa-var-femte-citrusfrukt
  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bekampningsmedel/klorpyrifos---fragor-och-svar/#Vad är klorpyrifos?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-12-4 20:39 (4 år sen)

    Finns klorfyrifos på ekologisk frukt?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons