Proteinrik kost kan förkorta – och förlänga - livet

En kost rik på protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år. För dem som äldre verkar proteiner däremot förlänga livet.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-05
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I en studie från forskare bakom 5:2-dieten har kostvanorna hos över 6000 män i USA följts under 20 års tid.

De som i medelåldern äter mest animaliskt protein från kött och mejerivaror löper fyra gånger större risk att dö i cancer inom 18 år, enligt rapporten. Den totala dödligheten av alla orsaker ökar med 75 procent.

Men efter 65 år bör människor tvärtom få i sig mer protein för att kompensera för fallande hormonnivåer.

Annons
Annons

Äter du mycket kött och köttprodukter? Kommentera direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Marie 2014-03-5 19:00 (6 år sen)

  Jag äter efter Skaldeman/LCHF! Mina prover har under dessa år blivit bättre och bättre! Mycket fett, mjölkprodukter, fet fisk, nötter m m får mig Att må bra. I ungdomen hade jag anorexi/ bulimi under 8 år och det var snabba kolh som triggade min sjukdom. Mina eksem är borta också då jag inte längre är rädd för naturlig mat!

 • Avatar Lotta 2014-03-5 20:14 (6 år sen)

  Helt omöjligt att förstå denna artikel... Vad avses med "mycket"?

 • Avatar Molly 2014-03-5 20:00 (6 år sen)

  Ja, vad är mycket? Skämmes på er att lägga upp en sådan här skrämselartikel utan vettig grundinformation. Gör om, gör rätt. Sådana här artiklar spär på all mathysteri och rädslor för att bli sjuk. Det är inte hälsosamt och ni borde absolut inte bidra till det. Blir riktigt besviken.

  Tack!

 • Avatar Rami 2014-03-5 22:00 (6 år sen)

  Håller med Molly, det saknas vettigt information om ämnet i sig och om proteinmängd i synnerhet, vad är mycket, vad är bra osv.

 • Avatar Inga 2014-03-6 03:38 (6 år sen)

  Enligt en studie som framkom i nyhetsutsänding på SVT den 5 mars -14, så varnades det för rött kött i medelåldern "från 50- 60-årsåldern".

  Alltså ett helt annat budskap än vad som framkommer här på Netdoktor, där ni skriver: "En kost rik på protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år. För dem som äldre verkar proteiner däremot förlänga livet".
  Var hämtar ni den informationen ifrån?

  http://www.svtplay.se/video/1849886/5-3-23-15

 • Avatar maria 2014-03-6 07:34 (6 år sen)

  det finns så mycket protein i andra livsmedel förutom i kött! kött är viktigt och gott men protein finns i ägg och andra födoämnen med.
  kött är dock en god ingrediens och en middag utan kött ses inte som middag tyvärr. det är ju egentligen bara styrketränare som vet det här med ägg och proteindrinkar och dylikt. vanliga människor äter sitt kött och det skall man få lov att göra, det har människan gjort i alla tider.
  kött är ju det godaste på tallriken

 • Avatar Linda 2014-03-6 07:48 (6 år sen)

  Om man äter en allsidig kost som innehåller allt av protein, fett och kolhydrater så blir det aldrig fel. Lite av varje är bäst.

 • Avatar Johan Blööt 2014-03-6 14:16 (6 år sen)

  Åter rött kött fyra gånger-, fågel tre gånger- och fisk sju gånger i veckan. Jag vet, det blir många dagar i den veckan, å andra sidan äter jag tre mål mat om dagen.

 • Avatar Inga 2014-03-7 02:05 (6 år sen)

  Det är ett faktum att 99 procent av djuren som äts (i USA) kommer från djurfabriker. Min kritik gäller i högsta grad just djurfabrikerna och synen på det levande, som inkluderar alla konsumenter.."När Nobelpristagaren J M Coetzee jämförde djurindustrin med Förintelsen var det inte för att förringa lidandet hos dess offer, utan för att det helt enkelt inte finns någonting annat att jämföra med". /citat Fabian Kastner ang recension av Jonathan Safran Fore och hans bok "ÄTA DJUR".
  http://www.svd.se/kultur/litteratur/litterar-aktivist-i-kottfabriken_6097291.svd

 • Avatar Annkatrin 2016-07-28 18:31 (3 år sen)

  ja vad äta soja anses farlig.gmo.mjölkprodukter ,korna ges antibiotika -mjölken har fel på dna..........t fisk har små mikroskopiska plastbitar i köttet. gifter etc. vad om broccoli ,men måste ätas kilovis. fytinsyra i säd särskilt farligt kli och groddar går inte att koka bort ,grodda bort vetekli ,vetegroddar. som man tidigaför den stora nyttan ALLTID för närvarande sant ,men vad är bra i morgon?


Annons
Annons
Annons