Osund kost hos barn ökar risken för tidiga alkoholvanor

Att äta onyttigt som barn verkar ökar risken för att man redan i tonåren ska skaffa sig regelbundna alkoholvanor, det visar en observationsstudie där över 2000 barn från olika länder i Europa har medverkat.


Publicerad den: 2018-11-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Osund kost hos barn ökar risken för tidiga alkoholvanor
Annons

– Vi måste öka medvetenheten om de långsiktiga effekterna av hälsosam mat tidigt i livet, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

För att få en generell bild av barnens matvanor undersöktes deras socker-och fettintag när de var 6-9 år gamla, respektive 11-16 år gamla.

Under de yngre åldrarna angav föräldrarna hur ofta barnen åt av drygt ett 40-tal livsmedel, i några år senare var det barnen själva som rapporterade om hur deras kost- och alkoholvanor såg ut.

I resultatet kunde forskarna se att de barn som haft ett högt socker- och fettintag i de yngre åldrarna hade en ökad risk för att dricka alkohol oftare som tonåring.

Bland de barn som hade en mer osund kost var det sju procent som drack alkohol varje vecka som tonåring. Hos barn som hade en mer nyttig kost som barn låg siffran på tre procent.

Annons
Annons

Forskarna: Undvik socker, transfett och mättade fetter

Direkta bevis för ett orsakssamband finns dock ännu inte. Däremot verkar en osund kost vara en större riskfaktor för tidiga alkoholvanor än till exempel föräldrarnas utbildning och inkomst.

Forskarna menar att man ska försöka undvika socker, trans- och mättade fetter i barns kost, samt den kombination av socker och fett som finns i processad mat.

– Det är viktigt inte bara för att undvika karies, fetma och diabetes. Det finns väldigt många fler fördelar med att barn får hälsosam mat, säger Lauren Lissner i pressmeddelandet.

Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgsuniversitet - http://cmspres-vir-1.it.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//barn-som-ater-osunt-dricker-oftare-alkohol-i-tonaren.cid1592665

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-11-7 17:37 (2 år sen)

    Som barn åt jag hur mycke som helst sötsaker, dricker inte alls! Jag är 56 år och väl medveten att ni forskare är ibland som sierskor!:((( Vi är försökskaniner! Våra gener är främst det som povärkar! Motion är en annan povärkan! Måttligt levnadssätt så kroppen får tillräcklig vila i rätt tid! Också fysiskt arbete o socialt liv!