
Osund kost hos barn ökar risken för tidiga alkoholvanor
Att äta onyttigt som barn verkar ökar risken för att man redan i tonåren ska skaffa sig regelbundna alkoholvanor, det visar en observationsstudie där över 2000 barn från olika länder i Europa har medverkat.
– Vi måste öka medvetenheten om de långsiktiga effekterna av hälsosam mat tidigt i livet, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
För att få en generell bild av barnens matvanor undersöktes deras socker-och fettintag när de var 6-9 år gamla, respektive 11-16 år gamla.
Under de yngre åldrarna angav föräldrarna hur ofta barnen åt av drygt ett 40-tal livsmedel, i några år senare var det barnen själva som rapporterade om hur deras kost- och alkoholvanor såg ut.
I resultatet kunde forskarna se att de barn som haft ett högt socker- och fettintag i de yngre åldrarna hade en ökad risk för att dricka alkohol oftare som tonåring.
Bland de barn som hade en mer osund kost var det sju procent som drack alkohol varje vecka som tonåring. Hos barn som hade en mer nyttig kost som barn låg siffran på tre procent.
Forskarna: Undvik socker, transfett och mättade fetter
Direkta bevis för ett orsakssamband finns dock ännu inte. Däremot verkar en osund kost vara en större riskfaktor för tidiga alkoholvanor än till exempel föräldrarnas utbildning och inkomst.
Forskarna menar att man ska försöka undvika socker, trans- och mättade fetter i barns kost, samt den kombination av socker och fett som finns i processad mat.
– Det är viktigt inte bara för att undvika karies, fetma och diabetes. Det finns väldigt många fler fördelar med att barn får hälsosam mat, säger Lauren Lissner i pressmeddelandet.
- Göteborgsuniversitet - http://cmspres-vir-1.it.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//barn-som-ater-osunt-dricker-oftare-alkohol-i-tonaren.cid1592665
Källor
-
Debatt: ”Stora risker att äta kosttillskott”
Marknaden för kosttillskott har exploderat under 2000-talet. Marknadsföringen är aggressiv och lockar med bättre hälsa, snabbare muskeltillväxt eller minskat midjemått. Verkligheten är dock en annan – och den som äter vissa kosttillskott riskerar även utsätta sin kropp ...
3 Kommentarer -
Försäljningen av kosttillskott slår ständigt nya rekord
Pulver, piller, drycker, bars och geler marknadsförs med argument att vi ska bli friskare, må bättre eller orka mer. Men vilka behov har vi egentligen av kosttillskott? Och vilka faror kan finnas? Professor Arne Ljungqvist, som förestår Sveriges ledande Anti Dopnings-st...
1 Kommentarer
-
Det händer i kroppen när vi äter socker
Vad händer egentligen i våra kroppar när vi äter socker? Här förklarar Kerstin Brismar, professor och specialist i endokrinologi vid Karolinska institutet.
3 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
3 Kommentarer -
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
4 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Som barn åt jag hur mycke som helst sötsaker, dricker inte alls! Jag är 56 år och väl medveten att ni forskare är ibland som sierskor!:((( Vi är försökskaniner! Våra gener är främst det som povärkar! Motion är en annan povärkan! Måttligt levnadssätt så kroppen får tillräcklig vila i rätt tid! Också fysiskt arbete o socialt liv!
Inga har kommenterat på denna sida ännu