LCHF effektivare för feta

Lågkolhydratkost så som LCHF är på kortare sikt, sex månader, mer effektivt än lågfettkost för personer med fetma och som vill gå ner i vikt. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en rapport.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-09-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Långsiktigt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns.  Ett brett utbud av flera olika kostråd sammantaget är det bästa för personer med fetma som vill gå ner i vikt enligt SBU.

Personer med fetma får i dag ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost, eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Men att äta strikt lågkolhydratkost är inte lika vanligt, och SBU anser att råd om strikt lågkolhydratkost bör förekomma i högre uträckning.

– Just den strikta lågkolhydratkosten är man väldigt försiktig med eftersom man har trott att den kan leda till förhöjda kolesterolnivåer, men vi har inte sett några tecken på att det kan finnas några sådana risker, säger Jonas Lindblom, docent och projektledare på SBU.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Torwald Åberg 2013-09-23 14:02 (5 år sen)

  Redan de gamla grekerna rekommenderade olika koster vid fetma och så har det fortsatt. Låghydratkost var mycket populärt under 70 talet men löste inte problemet med fetman. Atkins kom med sin första bok i början av 70 talet och själv vägde han över 120 kg när han dog 73 år gammal. Enda lösningen är en utbildning i skolan som lär alla barn att själva välja sin mat så att man undviker övervikt. Kunskapen finns inom forskningen och man behöver bra pedagogiska verktyg samt kunniga lärare. Vad är en kost? 200 gram godis varje dag spolierar alla försök hos en förälder att laga rätt mat.

 • Avatar Nillan 2013-09-23 19:56 (5 år sen)

  Det verkar som förnuftet äntligen har segrat!
  Men många kommer väl att förlora sina extra "påslag" ekonomiskt. Det handlar om hälsa och välmående i första hand, viktnedgången kommer säkert så småningom. Nu mår ögonen bättre och bättre kan snart kasta mina glasögon. Tack LCHF

 • Avatar Helen Öström 2013-09-23 19:26 (5 år sen)

  Jag har under 6 månader promenerat varje dag och ätit Lågkakori mat. Min vikt innan var 112 kg och min längd är 1.70. Jag har i alla tider varit slank men gick upp i vikt för några år sedan. Jag har försökt gå ner i vikt med flera metoder! Utan några resultat!! Fick högt blodtryck och högre blodsocker värden. Jag förstod att min kropp ej mådde så bra. Bestämde mig för att ändra livsföring. Min egna metod består av att inte äta några halvfabrikat, bröd ( bara riskakor fullkorn) , ingen pasta eller ris. Sparsamt med potatis. Äter hellre cous cous fullkorn och Quinoa. Äter lite rött kött, fågel , fisk, skaldjur och ägg. Äter även ALLA grönsaker och Alla frukter. Inget snask eller läsk , chips eller läsk. Unnar mig något glas vin i månaden. Har under denna tid 9 mars- 23 september gått ner till 88,9 kg och mår kanon. Ingen värk i kroppen längre och alla värden är bättre. Tänker fortsätta med detta tills jag har uppnåt mitt mål! Sen fortsätta fast med lite mera kolhydrater. Men sparsamt med dom.

 • Avatar Null 2013-09-24 11:24 (5 år sen)

  Kul att det är konstaterat nu först när det varit uppenbart i flera år..

 • Avatar Tina Kahn 2013-09-24 12:52 (5 år sen)

  Ni borde verkligen ta upp konsekvenserna av att banta snabbt över huvud taget.

  Alla metoder fungerar ju på kort sikt. Men inte ens viktväktarna fungerar på lång sikt.
  Så fort man slutar med den strikta dieten går man upp igen ju.

 • 20130408173530
  Scanner Cicret 2013-09-24 12:40 (5 år sen)

  Jag är nöjd med att gå ner i vikt via mina långa promenader.


Annons
Annons
Annons
Annons