Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

LCHF- den farligaste dieten på länge?


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-02

Annons

LCHF (Low Carb High Fat) är lågkolhydrat- och högfettsdieten som splittrar läkarvärlden. Förespråkare menar att dieten kan bota diabetes, medan motståndare beskriver den som livsfarlig.

-&nbspDet är den farligaste modedieten vi har haft på länge, säger Mai-Lis Hell&eacutenius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna, till DN.se.

Annons
Annons

LCHF-dieten har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, det märks inte minst på kvällstidningarnas löpsedlar och bokhandelns försäljningslistor.

Andreas Eenfeldt är läkaren som driver den välbesökta LCHF-bloggen Kostdoktorn, han menar att LCHF handlar om att äta riktig mat. Att undvika socker och stärkelserik mat och istället äta sig mätt på kött och feta mjölkprodukter.

LCHF-dietens fysiologiska effekter har debatterats flitigt under åren. Förespråkare hävdar att dieten leder till en kraftig viktminskning, att den därför botar diabetes och sänker blodtrycket.

Andra tror att dieten är direkt skadlig för kroppen.

Annons
Annons

Mai-Lis Hell&eacutenius menar att LCHF-dieten kan leda till hjärtinfarkter och kärlsjukdomar. Hon varnar för att ta bort allt bröd, potatis och pasta i kosten och ersätta med hög mängd animaliska fetter. Även om du går ner i vikt gör de mättade animaliska fetterna att många får höga blodfetter, åderförkalkning, och ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och demens.

Vad anser du?&nbspÄr LCHF-dieten farlig? Kommentera direkt under artikeln

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-19 18:51 (10 år sen)

    Har aldrig mått så bra som när jag ätit Lchf, alla värden har blivit mycket bättre och jag orkar mycket mera. Men jag äter mera frukt än vad som rekommenderas.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-18 16:39 (10 år sen)

    När man läser om LCHF handlar det oftast om viktproblem. För mig har LCHF betytt så otroligt mycket mer. Jag har mycket svårt att tro att en kost som har gett mig följande positiva effekter kan vara skadlig:
    - Migränfri
    - Eksemfri (Är atopiker och har använt kortison alla mina vintrar utom den senaste, då jag började äta enligt LCHF)
    - Aknen som bortblåst
    - Pigg/Full med energi
    - Känner mig mer harmonisk (Mindre rastlös)
    - Djupare sömn, känner mig mycket mer utvilad när jag vaknar på morgonen
    - Gladare/Lugnare/mer harmoniska barn (Ja, jag ger samma nyttiga mat till mina barn, korkad vore jag väl annars!!!)
    - 7 onödiga extrakilon (en liten bisak i sammanhanget, men en ganska trevlig bonus)

    Tyckte inte att jag åt särskilt onyttigt innan jag började med LCHF, men att byta ut mackorna (frukost), pastan/riset/potatisen (lunch/middag) mot nyttiga fetter (kokosolja/smör) har gjort enorm skillnad i mitt och min famils liv. <3

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-27 18:23 (10 år sen)

    Hej!
    För 1,5 år sedan fick jag besked om att jag hade diabetes typ 2, min vikt var då 116 kg. Jag tänkte att nu är det tid att ta tag i det här. Började direkt med Lchf ganska strikt alltså inget fusk, mat åt jag och god mat. Efter fyra dagar så hade blodsockret sänkts från över 9 ner till 4 och där omkring håller det sig. Vikten har minskat med 36 kg, det mesta första sex månaderna. Trivs alldeles utmärkt utan värk i fötter och rygg, och en välhållen diabetes. Det är faktiskt snart dags att ta alla dessa exempel på allvar vi är många som fått bättre hälsa med Lchf. Det verkar spm experter tycker det är billigt att lyssna och går sin gamla invanda väg om vad som är rätt.
    Hälsningar
    Richard


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.