Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kroppsegen produktion av fettsyror räcker

Kroppen kan själv producera de viktiga fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 enligt en musstudie. Under normala förhållanden borde det därför inte behövas några extra omega-3-fettsyror via kosttillskott.
Annons

En studie gjord på möss visar att 90 procent av kroppens omega-3-fettsyra DHA produceras av de egna cellerna, framförallt i levern. Resten kommer från kosten.

En förutsättning för kroppsegen produktion av DHA är att kroppen har tillgång till alfa-linolensyra.

– Jag hävdar att kosttillskott av omega-3 är överflödigt för de flesta av oss. Vi producerar tillräckligt med DHA själva, så länge vi får i oss den kortare alfa-linolensyra, säger Anders Jacobsson, professor vid Institutionen för Molekylära vetenskaper, Stockholms universitet.

Annons
Annons

Tar du kosttillskott med till exempel omega-3? Kommentera artikeln direkt här nedan!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 17:19 (10 år sen)

    Omega 3 innehåller utöver DHA även EPA.
    EPA är lika väsentlig för människan men detta sägs det inget om i artikeln.

  • Avatar 2014-02-19 15:47 (10 år sen)

    Denna undersökningen gäller möss. Äldre människor får allt svagare leverfunktion med ökande ålder.
    Det kan alltså inte jämföras med en äldre individ och en mus.

  • Avatar 2014-02-19 15:35 (10 år sen)

    Detta gäller inte, vid högre ålder då levern har nedsatt funktion, från 65-70 års ålder. Alfa-linolensyra är väldigt viktigt för att skydda t.ex. ögats synnerv från inflammation, och skydda näthinnas synceller.
    Det finns ett speciellt framtaget kosttillskott för just detta, jag fick lära mig vid en föreläsning för något år sedan, då jag hade omfattande synstörningar. Där rekommenderades från 55 år.
    Det heter Klarin perfekt, baserat bl.a. på Blåbärsextrakt, Omega3 från alfa-linolensyra, Lutein, zeaxatin, l-glutation, samt extrakt från unik sjöstrandstallbark som vidgar trånga blodbanor som i hjärta, hjärna och i ögongloben. Därtill 9 vitaminer och 5 mineraler.
    Allt i ett.
    Rotade fram en länk till bi-packsedeln där ni kan läsa själv. Har ätit denna sedan nu 7 år och mår förträffligt med perfekta värden och god syn trots mina 73 år.
    http://www.aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-19 15:44 (10 år sen)

    Den stora frågan är om samma gäller oss människor. Möss t.ex. syntetiserar C-vitamin i kroppen, men det skulle vara fel att dra den slutsatsen att människorna gör det också.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.