Kolhydrater bra för viktminskning

Annons

Kolhydrater är inte boven i vår kost när det kommer till att ha en bra kroppsvikt. En ny kanadensisk studie visar, i motsats till många bantningsmetoder, att de som äter mycket kolhydrater är smalast. Totalt medverkade 4 451 friska personer över 18 år i studien. Under ett dygn fick de skriva ner allt de åt, och det forskarna kom fram till var att de personer som fick den lägsta delen av sin energi från kolhydrater, mindre än 47 procent, löpte högre risk att vara överviktiga eller feta.

Men samtidigt visar studien att det gäller att ha en balans på hur mycket kolhydrater man äter per dag. De personer i studien som var överviktiga och som åt för lite kolhydrater minskade i vikt ju mer kolhydrater de åt, tills de nådde 290-310 gram kolhydrater per dag. Därefter börjar risken öka igen, men den var fortfarande lägre än hos dem som minst kolhydrater. Och det nya resultatet stämmer väl med Livsmedelsverkets nuvarande kostråd.
– Det är egentligen inget nytt. Att de som äter mycket kolhydrater och lite fett är smalare är det vanligaste forskningsfyndet. Men alla kolhydrater är förstås inte bra. Om man äter mycket bröd och socker eller dricker mycket läsk kan man också gå upp i vikt. Till syvende och sists är det energiintaget som är avgörande, säger Mette Axelson, klinisk näringsfysiolog vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Läkaren och kokboksförfattaren Annika Dahlqvist, ställer sig dock frågande till studieresultaten och hävdar att kolhydrater är skadliga för hälsan.
– Det kan hända att en del människor klarar att äta så mycket kolhydrater. Men för oss som har problem med övervikt fungerar det inte, vi märker att vi går upp i vikt, säger Dahlqvist och rekommenderar själv max 100 gram kolhydrater per dag för en frisk person utan viktproblem.
– 290 till 310 är alldeles galet. Så mycket kolhydrater ökar risken för långsiktig sjukdomsutveckling, till exempel diabetes, säger hon.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Kalle 2015-06-3 13:23 (4 år sen)

    Frågan är ju dock hur bra dessa personer mådde. Jag har gått på viktväktarna och där skulle man bara äta kolhydrater. Nog var man väl smal men mådde också väldigt dåligt. Konstant hunger och blodsockerfall.

    Det handlar inte om att vara så smal som möjligt utan att uppnå så bra hälsa som möjligt.

    Kolhydrater i form av morötter är helt ok. Men man ska undvika stärkelse (majs, ris, potatis etc) och gluten.


Annons
Annons
Annons