Nyhet | Kost & dieter

Högre dödlighet och fler brutna ben bland mjölkdrickare

”Ta ett glas mjölk till maten så får du starka ben.” Den uppmaningen har många barn fått – men ny forskning vänder upp och ner på resonemanget. I en svensk studie visade sig kvinnorna som drack mycket mjölk dör tidigare än andra, och drabbas även av fler benbrott.

Publicerad den: 2014-10-29
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder, säger professor Karl Michaëlsson som lett studien till Upsala Nya Tidning.

I studien har sammanlagt över 100 000 svenska män och kvinnor deltagit. Personerna har vid två tillfällen, med åtta års mellanrum, fått svara på frågor om hur mycket mjölk de dricker. Tjugo år har gått sedan den första enkäten och resultaten är tydliga. De kvinnor som drack mycket mjölk, tre glas eller mer om dagen, fick betydligt oftare frakturer än den grupp personer som drack högst ett glas mjölk varje dag. Bland männen var det ungefär lika vanligt att bryta ben oavsett om de drack mjölk eller inte.

 – Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, säger Karl Michaëlsson till tidningen.

Annons
Annons

Ännu mer förvånande är kanske att forskarna sett ett samband mellan mycket mjölkdrickande och ökad dödlighet, bland både män och kvinnor. Starkast syntes sambandet i kvinnogruppen. Där var dödligheten nästan fördubblad bland de kvinnor som drack minst tre glas mjölk varje dag.

Även om Karl Michaëlsson påpekar att fler studier behövs innan nya kostrekommendationer måste tas fram har han själv redan ändrat sina dryckesvanor.

– Om jag dricker mjölk? Jag brukade dricka rätt mycket mjölk, men har slutat göra det efter att ha börjat studera sambanden mellan mjölkkonsumtion, frakturer och dödlighet, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons