Nyhet | Kost & dieter

Maten att äta för ett bättre minne

Förbättra ditt minne genom att äta fiberrik kost och samtidigt minska risken för diabetes 2. Det menar forskare från Lunds universitet som studerat hur mat påverkar minne och inlärning.


Lovisa
Publicerad den: 2017-09-03
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Våra resultat tyder på att en fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen. Personerna som ingick i studien presterade bättre efter att ha ätit livsmedel med specifika fibrer, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning på Lunds universitet.

Deltagarna i studien åt fiberrik kost som råg och korn och förbättrade sitt arbetsminne med upp till fem procent. Det innebär att man till exempel blir bättre på att laga mat och läsa recept samtidigt.

– Även om skillnaderna kan tyckas små kan det innebära en stor förbättring för den enskilda individen. Resultaten visar att varje måltid räknas eftersom vissa effekter syns direkt efter intag av specifika fibrer, säger Anne Nilsson.

Annons
Annons

 Gynnar ämnesomsättningen

De forskarna tittat på är hur maten påverkar tarmfloran och människors hälsa. Det genom att studera fibrers så kallade metabola syndrom som i sin tur kan inverka negativt på kognitiva funktioner som minne och inlärning.

En fiberrik kost kan minska risken för inflammationer i kroppen och gynnar ämnesomsättningen, till exempel blodsockerregleringen.

Bär och fisk bra för hälsan

Anne Nilsson och hennes kolleger har även studerat sambandet mellan kognitiv förmåga och en kost rik på bär och nyttiga fetter som finns i fisk. Redan efter fem veckor med den särskilda kosten upptäckte de förbättringar.

Annons
Annons

– Jag vill därför slå ett slag för en kost som innehåller mycket fibrer från korn och råg, nyttiga fetter och bär. Kostdieten är bra för hälsan och inte så svår att följa, säger Anne Nilsson. 

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/den-har-maten-forbattrar-ditt-minne

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu