Maten att äta för ett bättre minne
Förbättra ditt minne genom att äta fiberrik kost och samtidigt minska risken för diabetes 2. Det menar forskare från Lunds universitet som studerat hur mat påverkar minne och inlärning.
– Våra resultat tyder på att en fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen. Personerna som ingick i studien presterade bättre efter att ha ätit livsmedel med specifika fibrer, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning på Lunds universitet.
Deltagarna i studien åt fiberrik kost som råg och korn och förbättrade sitt arbetsminne med upp till fem procent. Det innebär att man till exempel blir bättre på att laga mat och läsa recept samtidigt.
– Även om skillnaderna kan tyckas små kan det innebära en stor förbättring för den enskilda individen. Resultaten visar att varje måltid räknas eftersom vissa effekter syns direkt efter intag av specifika fibrer, säger Anne Nilsson.
Gynnar ämnesomsättningen
De forskarna tittat på är hur maten påverkar tarmfloran och människors hälsa. Det genom att studera fibrers så kallade metabola syndrom som i sin tur kan inverka negativt på kognitiva funktioner som minne och inlärning.
En fiberrik kost kan minska risken för inflammationer i kroppen och gynnar ämnesomsättningen, till exempel blodsockerregleringen.
Bär och fisk bra för hälsan
Anne Nilsson och hennes kolleger har även studerat sambandet mellan kognitiv förmåga och en kost rik på bär och nyttiga fetter som finns i fisk. Redan efter fem veckor med den särskilda kosten upptäckte de förbättringar.
– Jag vill därför slå ett slag för en kost som innehåller mycket fibrer från korn och råg, nyttiga fetter och bär. Kostdieten är bra för hälsan och inte så svår att följa, säger Anne Nilsson.
- Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/den-har-maten-forbattrar-ditt-minne
Källor
-
Debatt: ”Stora risker att äta kosttillskott”
Marknaden för kosttillskott har exploderat under 2000-talet. Marknadsföringen är aggressiv och lockar med bättre hälsa, snabbare muskeltillväxt eller minskat midjemått. Verkligheten är dock en annan – och den som äter vissa kosttillskott riskerar även utsätta sin kropp ...
3 Kommentarer -
Försäljningen av kosttillskott slår ständigt nya rekord
Pulver, piller, drycker, bars och geler marknadsförs med argument att vi ska bli friskare, må bättre eller orka mer. Men vilka behov har vi egentligen av kosttillskott? Och vilka faror kan finnas? Professor Arne Ljungqvist, som förestår Sveriges ledande Anti Dopnings-st...
1 Kommentarer
-
Det händer i kroppen när vi äter socker
Vad händer egentligen i våra kroppar när vi äter socker? Här förklarar Kerstin Brismar, professor och specialist i endokrinologi vid Karolinska institutet.
3 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
3 Kommentarer -
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
4 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu