Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

GI-diet gjorde möss hjärtsjuka

Annons

Enligt en ny studie som gjorts på möss finns det hälsorisker med låg-kolhydratkost, som ofta kallas stenåldersdiet, GI-diet eller Atkinsdiet. Under studien fick en grupp möss äta en kost med mindre mängd kolhydrater och mer fett och protein, och dessa drabbades av betydligt mer åderförkalkning än andra möss, trots att kolesterolnivåerna var desamma.

Det är forskare vid bland annat Harvard Medical School och Beth Israel Deaconess Medical Center, som genomfört studien. De delade in mössen i tre grupper där den ena gruppen matades med standardfödan för många laboratoriemöss, som innehåller omkring 65 procent kolhydrater. De andra två grupperna fick en kost med lägre kolhydrater och istället mer fett och protein.

Annons
Annons

När tolv veckor hade gått kunde forskarna konstatera att de mössen som fått en låg kolhydrat-diet drabbats av betydligt mer åderförkalkning än de övriga två grupperna, trots att mössen hade samma kolesterolvärden. Samtidigt som forskarna påpekar att det finns tydliga skillnader mellan hur möss och människor reagerar på kost, vill de ändå betona att det kan finnas risker som inte syns i mätningar av till exempel kolestorolvärden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.