Nyhet | Kost & dieter

Frukt och grönt är inget för oss

Annons

Svenskarna är dåliga på att äta frukt och grönsaker. Vi är sämre än genomsnittet i Europa, inte ens var tionde svensk följer rådet att äta fem frukter och grönsaker om dagen. I en undersökning hamnar Sverige på 17: e plats bland 28 undersökta länder.
– Vi har en del att jobba med. Vi borde äta dubbelt så mycket som vi gör i dag, konstaterar Ulf Bohman, kostexpert och chef för nutritionsavdelningen inom Livsmedelsverket.

Studien är framtagen av Freshfel, en europeisk branschorganisation för frukt och grönsaksindustrin, totalt har 27 EU-länder och Norge deltagit i en jämförelse. Men trots en ökad medvetenhet om kostens betydelse för hälsan och tillgången på färska frukter och grönsaker året om är alltså 16 andra länder bättre än Sverige. När Livsmedelsverket gjorde en undersökning under förra hösten var det endast en av tio svenskar som lydde rådet att äta 500 gram frukt och grönt varje dag. Knappt fyra av tio svenskar nöjde sig med frukt och grönsaker tre till fyra gånger om dagen och sju av tio åt färre än så, vilket till och med är en liten nedgång sedan år 2005.
– Kostråden har tillkommit eftersom det finns ett vetenskapligt samband mellan frukt och grönsaker och minskad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det bidrar också till att hålla vikten. Frukt och grönsaker innehåller viktiga fibrer, vitaminer och mineraler. Förutom det dagliga välbefinnandet konkurrerar det ut annat som kanske inte är lika bra för hälsan, säger Ulf Bohman, till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Folkhälsoinstitutet visade i ett regeringsuppdrag i våras att det går att äta hälsosamt och miljövänligt samtidigt som det är ekonomiskt. Enligt tidigare undersökningar går i dag 35-40 procent av våra matkostnader&nbsptill sådant som kallas utrymmesvaror som till exempel alkohol, chips, godis, läsk och kakor. Minskar man på dessa inköp samtidigt som man drar ner på köttätandet, och istället ökar konsumtionen av frukt och grönt, spannmål och baljväxter kan matkostnaden minska med 1 500-9 000 kronor om året. Folkhälsoinstitutet betonade då även att det gäller att göra rätt val av frukt och grönt, och att anpassa sina inköp efter säsongens varor.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons