Nyhet | Kost & dieter

Forskning kring jojo-bantning

Ny forskning vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset visar att det finns flera fungerande strategier för den som vill undvika att gå upp i vikt igen efter en ordentlig viktminskning.

Publicerad den: 2013-11-01
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Enligt resultaten från forskarnas metaanalys av 20 redan publicerade studier höll personer som använt fetmaläkemedel, måltidsersättningar eller hade gått på högproteinkost vikten bättre än dem som ingick i kontrollgrupperna.

– Läkemedelsbehandling mot fetma har dock visat sig vara förenat med risk för biverkningar, vilket gjort att de mest verkningsfulla preparaten drogs in helt och hållet för några år sedan. Måltidsersättningar och högproteinkost är däremot effektiva åtgärder som var och en kan utföra, säger Erik Hemmingsson, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Ett intressant resultat från analysen var att motion inte självklart visade sig vara effektivt för att behålla en lägre vikt. Detta kan dock, enligt forskarna, bero på att en av studierna som ingick i analysen inkluderade relativt sjuka patienter som ordinerats speciellt anpassad sjukgymnastik.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons