Forskare varnar: Max 3 procent socker varje dag

Från rekommendationer på tio procent av ditt dagliga intag av energi till fem – och nu bara tre. Forskare anser att mängden socker vi äter måste minskas rejält.

Publicerad den: 2014-09-17
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Livsmedelsverket rekommenderar i dag att mängden socker i vårt dagliga intag av energi inte överstiger tio procent. Det motsvarar ungefär 50 gram per dag, eller en halv liter läsk. Det är för mycket, anser Världshälsoorganisationen, WHO, som istället rekommenderar max fem procent socker. Det skulle motsvara mellan fem och åtta teskedar socker om dagen, beroende på om du är kvinna eller man. Men nu sänker brittiska forskare gränsen ytterligare och säger att vi inte ska äta mer än tre procent socker, skriver Dagens Nyheter.

- I praktiken handlar det om att äta så lite läsk och godis som möjligt, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket, till tidningen.

Enligt DN har forskarna sagt till BBC News att samhällets kostnader för tandvård står för mellan fem och tio procent av de totala kostnaderna för hälsovården i industriländer, något som man tillskriver den höga sockerkonsumtionen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • hostpromenad-okt--
    Nils Karlsson 2014-09-19 10:53 (5 år sen)

    Beskatta alla söta produkter högre! Gör det dyrt att inta sockrade varor!

  • Avatar 2016-04-5 03:20 (4 år sen)

    Socker ger upphov till cancer.
    Vet varenda en med logiskt tänkande.


Annons
Annons
Annons