Nyhet | Kost & dieter

Färre personer har blivit svampförgiftade i år

Den torra sommaren har gjort att det blivit svårt att hitta svamp i skogen den här hösten. Och visst är det tråkigt för alla svampälskare, men en positiv effekt är att betydligt färre oroliga svampplockare ringer till Giftinformationscentralen.


Publicerad den: 2018-10-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Färre personer har blivit svampförgiftade i år
Annons

Förra året ringde hela 925 oroliga svampplockare till Giftinformationscentralen under september månad. I år ligger siffran på 517 samtal.

– Anledningen är att det har varit så torrt med färre som plockat. Det har varit relativt sett ganska lite frågor i år, säger Ulla Westberg vid Giftinformationscentralen, till TT.

Symtom på svampförgiftning

  • Kräkningar
  • Diarréer
  • Yrsel
  • Dubbelseende
  • Sluddrigt tal
  • Muskelvärk

Många som är oroliga och ringer Giftinformationscentralen gör det dock ofta innan de haft några symtom:

Annons
Annons

– Vi får skilda typer av svampfrågor. En stor del är småbarn som smakat på svamp och då ringer man på en gång innan man haft symtom. I de allra flesta fall är det ingen fara, oftast är det en liten mängd. Vanligt är magsymtom, men det kan man ju också få på många andra sätt, säger Ulla Westberg.

Så undviker du att plocka fel svamp

Michael Krikorev, mykolog som jobbar med artdatabanken på SLU i Uppsala, och som TT pratat med, tipsar om vad man ska tänka på när man är ute i svampskogen. En bra tumregel är att:

– Man ska bara plocka det man är helt säker på. En gammal regel är att undvika vita svampar med vita skivor, till exempel vit flugsvamp, och bruna svampar med bruna skivor. Det är en bra tumregel, säger Michael Krikorev.

Annons
Annons

– Jag såg själv en vit form av lömsk flugsvamp i min egen trädgård. Det är en av världens giftigaste svampar, säger han.

 

    Källor

  • TT/OMNI - http://tt.omni.se/fe461349a70d7bac5a5a84f79a6f09a04deb64af

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu