
Färre personer har blivit svampförgiftade i år
Den torra sommaren har gjort att det blivit svårt att hitta svamp i skogen den här hösten. Och visst är det tråkigt för alla svampälskare, men en positiv effekt är att betydligt färre oroliga svampplockare ringer till Giftinformationscentralen.
Förra året ringde hela 925 oroliga svampplockare till Giftinformationscentralen under september månad. I år ligger siffran på 517 samtal.
– Anledningen är att det har varit så torrt med färre som plockat. Det har varit relativt sett ganska lite frågor i år, säger Ulla Westberg vid Giftinformationscentralen, till TT.
Symtom på svampförgiftning
- Kräkningar
- Diarréer
- Yrsel
- Dubbelseende
- Sluddrigt tal
- Muskelvärk
Många som är oroliga och ringer Giftinformationscentralen gör det dock ofta innan de haft några symtom:
– Vi får skilda typer av svampfrågor. En stor del är småbarn som smakat på svamp och då ringer man på en gång innan man haft symtom. I de allra flesta fall är det ingen fara, oftast är det en liten mängd. Vanligt är magsymtom, men det kan man ju också få på många andra sätt, säger Ulla Westberg.
Så undviker du att plocka fel svamp
Michael Krikorev, mykolog som jobbar med artdatabanken på SLU i Uppsala, och som TT pratat med, tipsar om vad man ska tänka på när man är ute i svampskogen. En bra tumregel är att:
– Man ska bara plocka det man är helt säker på. En gammal regel är att undvika vita svampar med vita skivor, till exempel vit flugsvamp, och bruna svampar med bruna skivor. Det är en bra tumregel, säger Michael Krikorev.
– Jag såg själv en vit form av lömsk flugsvamp i min egen trädgård. Det är en av världens giftigaste svampar, säger han.
- TT/OMNI - http://tt.omni.se/fe461349a70d7bac5a5a84f79a6f09a04deb64af
Källor
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Så får du en hälsosam jul
Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och...
2 Kommentarer -
Diabetes typ 2
Dibetes typ 2- (eller typ 2-diabetes) kallades tidigare för åldersdiabetes är en folksjukdom som ofta har sin grund i övervikt i kombination med ett stillasittande liv.
-
Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma
Antalet som erbjuds kirurgisk behandling mot fetma minskar, trots att antalet överviktiga tvärtemot ökar. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?
8 Kommentarer -
Sömnapné vanligt bland överviktiga med andningsproblem
Att allt fler svenskar drabbas av folksjukdomen sömnapné kan förklaras med att vi blir allt fetare. En ny studie från Akademiska sjukhuset visar att fler patienter med fetma också har problem med andningen under sömnen och behöver respirator nattetid. ”Vi ser en kraftig...
-
Benskörhet (osteoporos)
Benskörhet (osteoporos) är en sjukdom, som leder till att skelettet förlorar en del av sitt kalciuminnehåll och sin styrka. Benbrott (frakturer) kan vi alla drabbas av vid olyckor, men de kan vid benskörhet uppstå spontant eller vid lättare påfrestningar, till exempel f...
-
Behandling av benskörhet
Benskörhet är en folksjukdom och kan leda till många olika typer av benbrott. Men hur behandlas benskörhet?
-
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
4 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu