Nyhet | Kost & dieter

Ekologisk mat inte nyttigare

Annons

En omfattande brittisk undersökning slår nu fast att ekologisk mat inte är nyttigare än vanlig mat.
– Men vi kan inte lägga allt ekologiskt på hyllan bara för att det kommer kritik, säger Jakob Falkerby på Krav.

Den brittiska undersökningen har utförts vid London School of Hygiene and Tropical Medicine på uppdrag av den brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket. Det är totalt 55 forskningsrapporter som gjorts mellan 1958 och 2008 som har analyserats, och resultat visar att det inte finns några belägg för att ekomat har högre näringsvärden än mat som är konventionellt odlad. Forskarna har valt att studera näringsinnehållet och inte mängden kemikalier och tillsatser. Svenska Krav, som arbetar för spridandet av ekologisk odling, menar dock att det finns andra undersökningen som tyder på att ekologisk mat är nyttigare.
– Nyttighetsfrågan har pendlat fram och tillbaka. Vissa undersökningar har visar på högre halter av vissa vitaminer och antioxidanter i ekologiskt odlad mat. Det handlar framför allt om färgrika grönsaker som normalt har höga värden, som blåbär och jordgubbar, säger Johan Falkerby, tillfällig presschef på Krav.

Annons
Annons

Nyligen konstaterade en annan undersökning, ”Quality low input food project”, sponsrad av EU,&nbsp att ekomaten ät nyttigare. I det fallet menade forskarna att ekologisk odlade grönsaker, frukter och sädesslag innehåller upp till 40 procent mer antioxidanter och större halter av mineraler som järn och zink.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu