Studie: Därför kan man gå upp i vikt av processad mat

Forskarna har länge misstänkt att processad mat, såsom chips, cornflakes och hamburgare, varit kopplat till övervikt och fetma. Men det har varit svårt att bevisa. Nu visar dock en ny studie på ett tydligt samband, rapporterar SVT.


Publicerad den: 2019-05-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

mat
Annons

— Den här studien visar att det inte bara är antalet kalorier som spelar roll utan även vilken typ av produkt man äter, säger Kerstin Brismar Lind, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, till SVT Vetenskap.

Så gjordes studien:
 • 20 friska volontärer lades in på en klinik i Washington DC.
 • I två veckor åt deltagarna en kost som var minimalt processad, såsom grönsaker, frukt, gryn och kött.
 • Och i två veckor åt deltagarna en diet som bestod av ultraprocessad mat, där ingredienserna tillverkats industriellt och blivit förbehandlade på kemiskt eller mekaniskt vis. Exempel på mat: kycklingnuggets, hamburgare, chips och cornflakes.
 • Grundmåltiderna i de båda dieterna var ihopsatta så att de skulle matcha varandra i (kalorier, energidensitet, vitaminer och mineraler, socker, natrium (salt) och fibrer.
 • Deltagarna blev tillsagda att de fick äta så mycket eller så lite av maten som de ville. De fick också mellanmål som passad in i dieterna. Här kan man se bilder och läsa mer om måltiderna.
 • Utöver grundmåltiderna fick deltagarna också tillgång till snacks/mellanmål som passade in i dieterna.

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när vi äter socker

Gick ner cirka 1 kilo med oprocessade mat

När deltagarna gick på dieten med oprocessad mat i två veckor gick de i genomsnitt ner runt ett kilo i vikt. Men när deltagarna gick på den ultraprocessade dieten åt deltagarna runt 510 kcal mer per dag och gick upp cirka ett kilo på de två veckorna, jämfört med kosten med oprocessad mat.

Enligt studien tyckte deltagarna att båda dieterna smakade lika bra, därför kunde man utesluta deltagarnas smakpreferens som en faktor.

Annons
Annons

Tidigare har forskare trott att det var kombinationen av salt, socker och fett i ultraprocessad mat som gjorde att man gick upp i vikt om man åt den. Men den här studien visar i stället att deltagarna åt mer av den ultraprocessade maten, trots att näringsvärdet i de båda dieternas grundmåltider var det samma. Deltagarna fick ju själva bestämma hur mycket de skulle äta av måltiderna. Deltagarna åt dessutom den ultraprocessade maten snabbare, vilket skulle kunna göra att man lätt överäter då man inte hinner känna mättnadskänslan. 

Studien är publicerad i Cell Metabolism.

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/processad-mat-kopplas-for-forsta-gangen-till-okad-fetma

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-05-28 11:23 (24 månader sen)

  Det kan ju också vara så att den processade maten rent fysiskt var lättare att stoppa i sig. Man kanske inte behövde skala, skära, använda bestick etc?

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-28 09:30 (24 månader sen)

  "Energiprincipen"(termodynamikens första huvudsats) gällde alltså även i detta fall.
  Dvs, Energi in = Energi ut.
  Jag tror att amerikanarna tyckte att den processade maten smakade bättre och åt mer än de egentligen behövde helt enkelt.
  Så om volontärerna inte "rörde" på sig mer efter att ha ätit den processade maten ELLER att outputen från "lucka 2" fått lägre näringsvärde (energi) jämfört med den icke processade maten - så är det inte så konstigt att de gick upp i vikt.
  //Ove