Chili kan förlänga livet

Lite krydda i vardagen kan öka chansen till ett långt och friskt liv. En ny studie visar att chili i maten minskar risken att få hjärt- och kärlsjukdom, cancer och luftvägsproblem.

Publicerad den: 2015-08-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I studien tittade forskarna på en halv miljon kinesers matvanor. Dessutom fick deltagarna svara på frågor om exempelvis sin hälsa, om de rökte eller drack alkohol, om de motionerade och om vilken utbildningsnivå de hade. Sju år senare följdes deltagarna upp genom olika dödsorsaksregister.

Friskare och mindre risk för hjärtsjukdom

Annons
Annons

Efter att ha justerat för olika faktorer som skulle kunna påverka deltagarnas hälsa och livslängd drog forskaren slutsatsen att kryddstark mat kan förlänga livet, skriver nyhetsbyrån TT. De deltagare som sa sig äta chili nästan varje dag hade 14 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med de som bara åt chili någon gång i veckan.

Annons
Annons

– De var friskare och hade mindre risk att få hjärtsjukdom, cancer och sjukdomar i luftvägarna, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet, till TT.

Hon är inte förvånad över resultatet. Troligen är det chiliämnet capsaicin som är förklaringen till de starka resultaten. Capsaicin påverkar såväl blodtryck som blodsocker, samtidigt som det har positiva effekter på tarmfloran, menar Mai-Lis Hellenius.

Om vi svenskar åt chili dagligen skulle det kunna innebära att uppåt 1 000 personer slapp dö i hjärtinfarkt årligen, enligt Mai-Lis Hellenius.

– Det är inte försumbart, säger hon till TT. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • n
    2015-08-12 22:36 (4 år sen)

    chili varje i vilka proptioner likaså ingefära


Annons
Annons
Annons